Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legyen szuper alakod, mire beköszönt a jó idő!

2009.04.24
Bár még távoliak a balatoni strandolások, nem árt idejében megkezdeni a felkészülést. Az egyik híres brit fitneszszakértő érdekes tanácsokat osztott meg velünk a testmozgással kapcsolatban.
Először is: mi a célod?
Mit remélsz a mozgástól? Súlyt szeretnél veszíteni, vagy javítani szeretnéd a testtartásodat? Vázold fel, hogy hol vagy most és mit szeretnél elérni, aztán oszd fel a célodat sok kicsi célkitűzésre. De légy realista! Valósabb motiváció az, hogy három hónap után egy számmal kisebb ruhákat kaphatsz magadra. Készíts feljegyzést a céljaidról, hogy mikorra akarod elérni őket, és hogy mit kell tenned az ügy érdekében. Találj ki egy mantrát, amit mondogass, ha nehézségek érnek.
Mennyire vagy fitt valójában?
Kép Fontos, hogy ismerd a kiindulópontodat. Mérd meg, hogy mennyi idő alatt futsz le másfél kilométert, számold meg, hogy hány felülést csinálsz egy perc alatt, aztán tedd ugyanezt fekvőtámaszokkal is. Ez a három gyakorlat nem csak segít megmutatni a gyengeségeidet, de a fittségedet is figyelemmel kísérheted. Inspiráció az is, ha arra törekszel, hogy minden hónapban magasabb ismétlésszámot tudj megcsinálni.
Mit adott neked a természet?
Nem tudod megváltoztatni, amit a természet adott, de arra képes vagy, hogy kihozd a legtöbbet az alakodból. Három testtípus van, bár senki nem felel meg csak egy kategóriának, de mindig vannak domináns vonások.

Nőies: akik idetartoznak „endomorfok”, vastagabb csontokkal, törzzsel és combokkal bírnak, testzsírszázalékuk is magasabb. Ha zsírvesztés a célod, ajánlott olyan kardioedzést végezni hetente háromszor, legalább huszonöt percen keresztül, amitől elfáradsz (úgy, mint futás vagy biciklizés) és súlyzós gyakorlatokat is alkalmazz (de kisebb súlyokat részesíts előnyben, azokkal szálkásíthatod a tested)! A nap folyamán gyakrabban egyél kisebb adagokat!
Izmos: „mezomorfnak” minősülsz, ha széles a vállad, keskeny a derekad, és a felső testeden van több súly. A legtöbbet úgy tudod kihozni az edzéstervedből, ha váltogatod a könnyű és a nehéz súlyokat, és az edzés időtartamát is. A kardiomunka lényeges, de a mezomorfok megússzák heti egy nappal.
Karcsú: ha könnyű vagy, keskeny derékkal, csípővel, és vállal rendelkezel, alacsony a testzsír százalékod, akkor „ektomorf” vagy. Legyen a célod az izomnövelés. Használj kicsit nagyobb súlyokat, és ne vidd túlzásba a kardioedzéseket, csak annyit végezz, amennyivel az erőnlétedet megőrzöd. A rendszeres, hosszú séták tökéletesek. Az „ektomorfoknak” magasabb kalóriabevitelre van szükségük, és mindezt egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással érhetik el