Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jóga többet árt, mint használ?

2009.04.24
Mielőtt az esti jógaórán elhelyezkednél lótuszülésben, várj egy kicsit: Amerikában végzett kutatások megerősítették, hogy a jóga sérülések sokaságát okozhatja.
A leggyakoribb sérülések a túlerőltetett izmok, a vállak meghúzódása, ezt súlyosbítják továbbá a kezekkel kapcsolatos problémák, valamint ez a mozgásforma porckorong eredetű gondokat is eredményezhet. Miközben a jóga előnyeit túlságosan is kihangsúlyozzák, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ezek a pózok bizonyos szintű erősséget, állóképességet, egyensúlyérzéket követelnek. Ha e sport hívei helytelenül pozícionálják a kezüket vagy a Kép lábfejüket, vagy ha túl erősen tolják fel magukat, akkor bizonyosan sérülések keletkezhetnek. A kutatást végző orvoscsoport egyik tagja elmondta, hogy a praxisában az elmúlt években egyre többen fordultak hozzá jógagyakorlatok után szerzett sérülésekkel. A doktor azt is hozzátette, hogy akármilyen meglepő, több gyakorlott jógit kellett kezelnie, mint újoncot. Az orvos úgy folytatta, hogy a legtöbb baleset a tapasztalatlan oktatók miatt keletkezik, illetve a tanulók túlzott lelkesedése miatt, hiszen gyakran előfordul, hogy túlhajtják magukat.
A jóga pihentető sport, a léleknek is jót tesz, de legyél körültekintő! Győződj meg róla, hogy a tanár kellő képzettséggel rendelkezik, és igyekezz szabályosan végezni a gyakorlatokat! Gondoskodj a megfelelő bemelegítésről, így kevésbé valószínű, hogy meghúzódnak az izmaid. Ne hősködj, és leginkább ne gyötörd magad! Ha úgy érzed, elég volt mára, akkor nyugodtan hagyd abba, hiszen a jóga legfontosabb jellemzője, hogy általa relaxálhatsz is, tehát semmi olyat nem kell csinálnod, ami megerőltető.