Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Van önbecsülése?

2011.05.01

  

VAN ÖNBECSÜLÉSE?   
Ez a belső hang, ez a "kisördög" az oka annak, ha elbizonytalanodik, aggodik, ha halogatja a teendőit, esetleg depresszióssá válik. Ráadásul az önbizalom hiánya meglátszik a fellépésén, a tartásán. A magabiztos emberek megérzik ezt, és azonnal "a hátsó sorba"  küldik. Aztán aki ott ül hátul, azt mondja: "Lám, engem senki sem szeret, senki sem tisztel, nincs is elől semmi keresnivalóm". Ezzel bezárul az ördögi kör. Pedig senki sem úgy jön a világra, hogy értéktelennek tartja magát. Ez az érzés az évek során, a környezeti hatások nyomán alakul ki. Ha elismerik, ne nézzen zavartan félre, és ne mondja "Á, szóra sem érdemes"! Az önmagában való kétkedés csak úgy küzdhető le, ha ismeri önmagát. Ha megerősíti vagy megcáfolja az alábbi teszt állításait, közelebb kerül önmaga megismeréséhez.
 
Négyféle lehetőség közül választhat
MINDIG IGAZ ( 3pont ), GYAKRAN (2 pont), NÉHA ( 1 pont), NEM IGAZ (0 pont)   
 
Tehát a kérdés : Miként viszonyul a munkájához és a kollégáihoz?
Nem szívesen mesélek a foglalkozásomról, mert szerintem érdektelen.
Képzettebb és többet kereső nők mellett úgy érzem magam, mint egy falusi kislány.
Megbeszéléskor alig szólalok meg, mert félek, hogy butaságot mondok.
Ha plusszmunkát sóznak rám, egyszerűen nem tudok védekezni.
A kritika gyakran napokig foglalkoztat, nem tudom, hogy dicsértek  vagy bíráltak.
Ha társaságban a vendéglátón kívül senkit sem ismerek, soha nem tudom, hová álljak, mit tegyek, hogyan fogjam a poharat.
Ha elegáns társasággal megyek vacsorázni, nem tudom élvezni az ételt, mert görcsösen arra figyelek, hogy megfeleljek, nehogy véletlenül hibát kövessek el.
Gyakran napokon át nem hív fel senki, de ilyenkor én sem hívom fel a barátaimat.
Ha étteremben vagy kávézóban találkozom a barátnőmmel, inkább kint várok amíg megérkezik.
Ha bemutetnek valakinek a legelső gondolatom. remélem, jó benyomást teszek rá!
 
 
 
ÉRTÉKELÉS
0-4 PONT
Fontos az ön számára, hogy a munkája és a szabadideje örömöt szerezzen. Mellékes, hogy közben elismerik-e, csodálják-e mások. Ez a viselkedés egészséges, stabil önbecsülésről árulkodik.
 
5-10 PONT
Nagyjából összhangban van a nyilvános szereplése a valódi énjével, néha azonban be kell dobnia szinészi képességét, hogy magabiztossága ne hagyja cserben. Ilyenkor soha ne itélje el a bizonytalanságát!
 
11-20 PONT
Az önbecsülése nem túl fejlett, ezért gyakran mások szemével látja és ítéli meg önmagát.
 
 21-30 PONT
Az önbecsülése meglehetősen alacsony. Nem tudja értékelni a saját jó tulajdonságait. Önmarcangolása és kisebbrendűségi érzés vezérli az életét, ez az oka annak, hogy gyakran rosszul érzi magát a bőrében, testileg és lelkileg egyaránt. De ezen lehet változtatni, ha nem egyedül, akkor pszichológus segítségével. Csodálkozni fog az eredményen!