Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen a természeted?

2011.05.01

 

Milyen a természeted?
 
Van, akivel mindenki könnyen kijön, és van, aki mindenkit az őrületbe kerget. A tesztből megtudhatod, hogy te milyen vagy. Néhány tipp mielőtt nekilátnál a válaszadásnak. A döntésnél kérdezd meg magadtól, mit tudsz nyújtani másoknak, hogy ők is jól érezzék magukat. Próbálj meg néha belebújni mások bőrébe és kitalálni, hogy éppen most hogyan érzik magukat. Ha úgy érzed, mindig mindenben csak neked lehet igazad, akkor gondolkozz el azon, hogy milyen árat fizetsz ezért. Gyorsan agresszív leszel, rosszabb esetben gyűlölködő. Ha konfliktusod támad, úgy oldd meg, hogy ne vádaskodj és ne keress bűnbakot.
Mindig három lehetőség közűl választhatsz: igen (3 pont), néha (2 pont), nem (1 pont).
1. Bele tudom magam képzelni mások helyzetébe.
2. Mindig meghallgatom mások problémáit.
3. Figyelek arra, hogy véleménynyilvánításommal ne sértsek meg másokat.
4. Konfl iktusban képes vagyok kompromisszumokra.
5. Ha valaki bajban van, szívesen segítek és mindenben támogatom.
 6. Próbálok mindig igazságosan bánni másokkal.
7. A csapatmunkát többre értékelem a stréberségnél – szerintem csak így lehet valaki sikeres.
8. Tiszteletben tartom mások véleményét, még ha nem is értek vele egyet.
9. Általában nyitott, könnyen kezelhető vagyok, akivel könnyen kijönnek.
10. El tudom fogadni, hogy valaki másképpen végzi a feladatait, mint én.
11. Meg tudok bocsátani azoknak, akik igazságtalanul bántak velem.
12. Először mindenkiben megbízok.
13. Sikereimről és eredményeimről nem beszélek sokat.
14. Ha valaki bajban van, állandóan azon töröm a fejemet, hogy hogyan segíthetnék.
15. Szeretem megoldani és nem kikerülni a konfl iktusokat
 
15 és 19 pont között: Nehezen vagy kezelhető. Saját véleményed és elvárásaid mindig előtérbe he- lyezed. Nagyon fontos számodra, hogy mindig igazad legyen, és megvalósíthasd az elképzeléseid. Mások számára gyakran önzőnek, haragtartónak és önfejűnek tűnsz. Nehezen viseled, ha valami nem az elképzeléseid szerint alakul. Persze ez problémákkal jár, hiszen kevesen fogadják el, a legtöbben inkább ellentámadásba lendül- nek. Gondolkozz el azon, hogy a „Mi az, amit szeretnék?” alapkérdéshez nem kellene-e hozzátenned egy másikat is: „Mi az, amit a másik szeretne?” Ez még nem jelenti azt, hogy rögtön fel is kellene adnod az elképzeléseid, csak azt, hogy ki kell tágítanod a látóköröd. A sikerekhez egyaránt szükséges, hogy a többi embert elfogadd és komolyan vedd.
20 és 33 pont között: Erős a belső ellenállásod. Az érzékenységed átlagos, mégis gyakran viselkedsz szélsőségesen. Két ellentétes erő munkál benned: néha nagyon nyitott vagy mások felé és elfogadod mások igényeit, vannak viszont olyan pillanatok, amikor felülkerekedik a dühös belső éned. Ilyenkor önfejű, követelőző leszel és gyakran megbántasz másokat. Általában sikerül ismét együttműködnöd és elfogadnod a többi embert, viszont még javítanod kellene viselkedéseden. Ha úgy érzed, hogy a gyengéid támadják, lehet, hogy csak pozitívan viselkedsz a most még nehéznek tűnő szituációkban, és akkor biztosan sikerülni fog a valóságban is leküzdeni a belső ellenállást.
34 és 45 pont között: A béke angyala Mindenkivel képes vagy megtalálni a hangot. Különösen fontos neked, hogy békés és nyugodt hangulatban élj. Ezért hajlandó vagy kompromisszumot kötni és saját igényeid a háttérbe szorítani. Még arról is lemondasz, hogy saját sikereidről beszélj, hiszen az együttműködés fontosabb neked, mint az egyéniséged. Gyakran játszol közvetítő szerepet, mert képes vagy elsimítani az ellentéteket. De vigyázz, nehogy fontosabbnak érezd mások igényét a sajátodnál! Viselkedésed arra enged következtetni, hogy lelkileg nagyon erős vagy, így mindenkivel igazságosan tudsz bánni. Gondolkozz el azon, hogy mi valósul meg abból, amit szeretnél, kövesd bátran az elképzeléseid és állj ki a véleményed mellett!