Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Számít a korkülönbség?

2011.10.27
Számít a korkülönbség?
Tavasszal nálunk is mozikba került az Egy lányról című film, ami több vitás kérdés mellett azt is újra szóba hozza, hogy miként lehet leküzdeni a nagy korkülönbséget egy szerelemi viszonyban. Jelen esetben egy 16 éves lányt csábít el az elsőre jómódúnak tűnő, nagyvilági harmincas férfi, de végül mégsem a korkülönbség lesz a legnagyobb probléma kettejük közt. A külsőségeken, és a rosszalló pillantásokon kívül még vajon mivel kell megküzdenie egy párnak, ha még csak nem is egy generációhoz tartoznak?

Ha a pasi az apád lehetne…
Mielőtt egy ilyen kapcsolatba belevág az ember, jobban át kell gondolnia, hogy mire adja a fejét, bármelyik oldalon is áll: akkor is ha ő az idősebb, és akkor is ha ő a fiatalabb. A film példájánál maradva, azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy ma már nem neveznek senkit Lolitának azért, mert egy nála 10-15 évvel idősebb pasival állt össze, annál inkább megszólják, ha a választottja akár az apja is lehetne. Pszichológusok szerint nem véletlen az ilyen választás, éppen az a lényeg, hogy egy pótlékot keres az illető, valakit, aki apja helyett apja lesz. De azért nem kell rögtön a rossz oldalról megközelíteni a kérdést, igenis előfordulhat, hogy igazi szerelmet érez egymás iránt a két ember. Egy ilyen férfival együtt lenni egy részről sokkal egyszerűbb, hiszen őt már nem kell alakítgatni, nem kell vele végig szenvedni a karrierje alakulását, ő már egy kész ember, jó esetben egy bizonyos egzisztenciával. Megélt számtalan történetet, amik egy világlátást kölcsönöztek neki, ettől is válik annyira vonzóvá. Ám ami az ő előnye, az jelenheti egyúttal a hátrányát is. Hiszen ő már nagy valószínűséggel nem kezdi tiszta lappal a kapcsolatot, van mögötte legalább egy házasság, és néhány gyerek, akik hozzá tartoznak, nem tehetsz úgy, mintha nem léteznének. Arról nem is beszélve, hogy őt már valóban nem lehet egy kicsit se formálni, az ő véleménye már nagyban nem fog változni a világ dolgairól. 

Persze az már rég rossz, ha te valakit a saját képedre akarsz formálni, de nála már egy kis változást is nehéz elérni. Egy ilyen kapcsolathoz fel kell nőnie hirtelen az embernek, hiszen olyan kérdésekkel, adott esetben problémákkal találkozhat, amelyek eddig még csak fel sem merültek az életében. 

Ha a nő az idősebb…
Mit tehet az ember lánya, aki már annyira nem lány, mert például a harmincas éveit koptatja, és egy sihederrel hozza össze a sors? Itt még a kisebb korkülönbség is szemet szúrhat a környezetnek, ha nagyobb, akkor pedig már egyenesen kihívja az ember maga ellen a világot. Bizony az első lépés, ha már liliomtipróba csaptál át, hogy eldöntöd: mit is vársz a kapcsolattól. Egy darabig eszméletlen izgalmasnak tűnik flörtölni, édelegni egy fiatalabb sráccal, sőt, még a szexben is mutathat újdonságokat, és hihetetlenül jó érzés, hogy valaki csodál, de egy idő után mindez elég a komoly kapcsolat fenntartásához? Mert ha csak néhány átmulatott éjszakát, némi kalandot vársz az ügytől, akkor nincs min mélázni, irány a kiszemelt húszas évei elején járó srác karjai. Hiszen ő még biztosan nem akar otthon üldögélni a tévé előtt szombat este, neki fél óránként jönnek a buli ajánlók a mobiljára. Ezeken valószínűleg szívesen megjelenik egy nála idősebb, és ezáltal tapasztaltabbnak vélt nővel, akivel féktelen táncot lejthet a haverok előtt. 
Később pedig talán nem áll fenn annak a veszélye sem, hogy egy ilyen parti után nem tud teljesíteni az ágyban. Jó vele hancúrozni, ha viszont már komoly kapcsolatra, netalántán családra vágysz, akkor jobb átgondolni. Persze nem törvényszerű, hogy egy fiatal srác még biztos nem vágyik semmi komolyra, de valószínűleg neki több időre van szüksége ahhoz, hogy a családalapítás gondolata felmerüljön benne. Arról nem is beszélve, hogy mellette mindig top formában kell lenni ahhoz, hogy tényleg fenntartsd hosszútávon az érdeklődését.

Nem könnyű tehát egy olyan kapcsolatban élni, ahol nagy a korkülönbség, nem véletlenül alakult úgy a világ, hogy általában közelítenek egymáshoz a születési évszámok. Ma már egyáltalán nem jelent gondot, ha van tíz év különbség a pár tagjai közt, de ha már nagyobb a szakadék, akkor nem árt átgondolni jó előre, hogy mit is várunk a kapcsolattól, a saját életünktől. Nem biztos, hogy megéri mindent dobni egy fellángolásért.