Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ön milyen típusú feleség?

2009.12.08
A tartós kapcsolatokban élők között számos partnertípust különböztetnek meg.
Általában azonban elmondható, hogy nincs „tiszta” típus, előfordulnak átfedések, valamint hogy ugyanaz a nő az egyik férfival szemben viselkedhet anyaként, míg egy másikkal lehet, hogy riválist játszik.
A partnerhez fűződő viszony a következő típusokban nyilvánulhat meg:

„Barátnő”. Baráti viszony az érett, egyenrangú, szerelmen, kölcsönös felelősségtudaton alapuló kapcsolatokban fordul elő. A közös életút keretében kialakított barátság házastársi boldogsághoz, a személyiség teljes mértékű  kifejlődéséhez, megfelelő szexuális kultúra kialakításához vezet. A nő figyelembe veszi partnere érdekeit. A partnerek egymással szemben jóindulatúak, kölcsönösen segítik egymást. Nincs nagyobb érték a házasságban a kölcsönös barátságnál.
„Rivális”. Az emancipációért és a kapcsolaton belüli vezető szerepért folytatott harc következtében egyesek partnerükkel szemben a rivális szerepét töltik be, amely közös életük számos szférájára, így a szexuális életre is Képrányomja bélyegét. Különböző feszültségi állapotok alakulnak ki, a kapcsolat egyensúlya állandó veszélyben van, a partnerek között gyakori, hosszan tartó konfliktusok robbannak ki.
Diplomata”. Az érett nő típusa, aki jól ismeri a két nem alapvető különbséget, és meg tudja találni a kulcsot partnere lelkéhez. Ennek köszönhetően partnerkapcsolata harmonikus, összeillő. Tulajdonképpen minden kapcsolatban szükség van bizonyos „stratégiára” a másik féllel szemben. Az eredményes stratégia egyrészt érettség, másrészt a partner személyiségének alapos ismeretét jelenti.
„Hercegnő”. Ez a típus a férfiban hátteret lát. A nárcisztikus magatartás jellegzetes megnyilvánulási formája. A kapcsolat „adás-vétellé” alakul, egyenrangú partnerkapcsolatról és őszinte szerelemről szó sem lehet. A szexuális életben elsődleges a nő igényeinek kielégítése, testének kultusza, kényeztetése – viszonzás nélkül.
„Anya”. Az anya típusú nő egyre jobban elterjed, ennek oka a szokások változása, de a férfi elégtelensége is lehet. Ez a házastársi kapcsolat esetleg mindkét felet kielégítheti, hosszútávon mégis fárasztó, különösen akkor, ha megszületik a tényleges gyermek. Ilyenkor szinte biztosan jelentkezik a kölcsönös kiábrándulás. A házastársi konfliktusok gyakori forrása, sokszor vált ki elkedvetlenedést.
„Szerető”. Napjaink szokásrendszere magasra értékeli a szexuális készségeket, a szexuális kulturáltságot, ez sok nőt a „szerető” szerepének eljátszására késztet. Egyeseknek ez a „vérükben van”, mások igyekeznek úgy tenni, mintha a vérükben lenni. Ez a típus a szexben látja a partnereket elsődlegesen összetartó kapcsot, minden más ebből fakad.
„Gyermek”. Az éretlen, kényelemszerető, apai gondoskodásra vágyó nők típusa. A kialakuló „apa-gyermek” felállás sikeres kapcsolatot eredményezhet, amelyben azonban nincs nyoma az egyenrangúságnak. A kapcsolat sikere többek között attól függ, tekintély-e a férfi szexuális téren, elég vonzó-e erotikus szempontból. Számos ilyen kapcsolat nagyon boldog, a férfi érettsége elősegíti a nő személyiségének kibontakozását.
„Játékos”. Belső igénye a kettős élet. Akkor érzi jól magát, ha felszarvazza férjét, boldog, ha másokat becsap. A típus általában a partnerrel szembeni lebecsülést, agressziót, bosszúvágyat rejt. Ebből a típusból számos, a női természetet bemutató mítosz nőtt ki.
„Visszhang”. Ez a magatartás az önálló egyéniséggel nem rendelkező nő jellemzője. Életük értelmét, lelkiviláguk egészét a partner személye jelenti. Átveszik gondolkodásmódját, élményeit, értékítéletét. Az ilyen kapcsolatokban tulajdonképpen csak egy személyiség létezik, a partneré, a nő a néző és az „igenlő fél” szerepét tölti be.
„Rabszolganő”.
Egyes kapcsolatokban a férfi olyan erősen uralkodik társnője felett, hogy félelem alakul ki benne, és valóban „rabszolganővé” lesz. A típus beteg agy pszichopata partner oldalán figyelhető meg. A nő életcélja a konfliktusok elkerülése, a nap békében való eltöltése, még akkor is, ha ennek számos kompromisszum, sőt megaláztatás az ára.

A boldog házasság fogalmát vizsgáló kutatások feltárták, hogy a házasság perspektívája szempontjából a barát és szerető típus keveredése tekinthető a legideálisabbnak.