Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Így lehetsz boldog egy párkapcsolatban

2011.07.26

  

Vannak, akik szerint a jó kapcsolat titka a távolság. Aki azonban távkapcsolatban él, annak komoly melót jelent fenntartani ezt a viszonyt, és sokszor elbizonytalanodik, hogy valóban szüksége van-e erre. Egy kapcsolat alapvetően az együttlétről szól, de akkor vajon milyen előnyei lehetnek a távszerelemnek?

Ha azt mondjuk távkapcsolat, akkor többségünknek ma már az jut eszébe, hogy valamiért a pár egyik fele külföldön él, a másik pedig itthon maradt, és nagy valószínűséggel ingáznak a két ország közt. Nem kell ahhoz határokat átlépni, hogy távszerelemről beszéljünk, már néhány órás autóút is elég, hogy az ember túl távolinak érezze magától a szerelmét.
 De miért tart fenn valaki egy ilyen kapcsolatot, ha egyszer ugyanúgy társ nélkül éli a mindennapjait, mint amikor egyedül volt?

Az ilyen szerelmeknek több fázisát lehet megkülönböztetni,
 és egyikben sem könnyű élni. A legelején fáj mindkét félnek, hogy olyan messze van tőle a másik, és amikor csak lehet, időt és energiát nem sajnálva, folyton utazgatnak egymáshoz. Az első néhány hónap elteltével ez talán kicsit ritkul, és már a nagy lángolás is alábbhagy, ilyenkor merül fel először a kérdés, hogy ennek mi értelme? Ezekben az esetekben kerül elő az a bizonyos papír és ceruza, amelyek arra szolgálnak, hogy egymással szembe állítsa a kapcsolat előnyeit és hátrányait.

Előnyök:
•    Nem lógtok folyton egymás nyakán, mindenkinek megmaradt a személyes szabadsága.
 
•    Mindig öröm újra látni a másikat.
•    Nem kell alkalmazkodnod hozzá, például nyugodtan csinálhatsz programot a barátaiddal.
•    Nem kell minden nap top formában lenned, hiszen úgyse lát.

igy-lehetsz-boldog-egy-tavkapcsolatban.jpg

Hátrányok:
•    Van, de még sincs, pont úgy élsz, mint egy szingli.
•    Nem tudod senkivel megosztani azonnal az örömödet, bánatodat mert nem biztos, hogy éppen tud veled telefonon trécselni a messzi távolból.
•    Folyton azon agyalhatsz, hogy vajon nem talál-e mást, aki sokkal közelebb él hozzá.
•    Ha nem éred utol azonnal telefonon, akkor már gyanakodni kezdesz.
•    Nem tudjátok úgy megismerni egymást, mintha állandóan találkoznátok, hiszen csak neten, vagy telefonon kommunikáltok.
•    Mindezek következtében elképzelhető, hogy nem is tudtok együtt élni, de ez csak hosszú évek múlva derül ki.

Nem könnyű tehát ezeket az akadályokat áthidalni,
 ugyanakkor nem is lehetetlen. Ha ezen az elbizonytalanodott időszakon átestek mindketten, utána talán nagyobb lesz a szerelem, mint az elején. Mélyebb, hiszen valamiért mégis úgy érzitek, hogy nem tudtok egymás nélkül élni, és inkább vállaljátok az utazgatást egymáshoz. 

Ha úgy döntötök, hogy megpróbáljátok a közös életet, de egyelőre így, távkapcsolatként, akkor nagyon fontos, hogy legyenek kimondott szabályaitok. Tisztáznotok kell, hogy ki mit vár ettől a kapcsolattól, mert így fogja tudni mindenki, hogy meddig mehet el egy másik személlyel. Persze ehhez nagyfokú bizalomra van szükség, amit biztos nem könnyű gyakorolni, de enélkül halott ügy az egész.
 

Amennyire lehet, azért próbáljatok meg egymással nap, mint nap beszélni telefonon, és legalább havonta egyszer találkozni. Minél inkább kötődtök egymáshoz, annál nagyobb lesz erre az igényetek, és akkor már mindent be fogtok ezért áldozni.

A döntés
Végül mindenképpen eljön a pillanat, amikor el kell dönteni: hogyan tovább.  Az általunk megkérdezettek közül, egyöntetűen mindenki azt mondta, hogy valakinek meg kell hoznia a kapcsolatért az áldozatot, hiszen feladva az addigi életét, a kapcsolat jövőjéért, elköltözik. Egyáltalán nem reprezentatív felmérésünk szerint ezek általában a nők. A magyarázat mindösszesen annyi erre, hogy a férfiak fizetése magasabb, ezért logikus, hogy nem ő fog új munkahelyet keresni egy vadidegen városban.
 

Az összeköltözéskor hamar kiderülnek a másik rossz tulajdonságai, ezért sok esetben csalódásként éli meg az egyik fél, de sokszor mindkettő. Ennek ellenére sok esetben összecsiszolódnak a párok. Bár az még mindig kérdés, hogy azért, mert valóban együtt akarnak lenni, vagy mert aki meghozta az áldozatot, az most már nem igen tud mást tenni…