Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kisebbségi érzés hatása a társas kapcsolatokra

2009.12.08
A kisebbségi érzés kihatással van az egyén társas és szexuális kapcsolataira, rányomja bélyegét.
A kisebbségi érzés lényegéről a következő cikkünkre kattintva olvashat bővebben: A kisebbségi érzés.
A kisebbségi komplexus következményei a magatartásban és a kapcsolatokban a következők lehetnek: 

Lemondás. Az egyén kerüli az ismeretségeket, szexuális kapcsolatokat. Szexuális szükségleteit elfojtja vagy önkielégítést alkalmaz. Környezete számonkérése esetén fiktív, kitalált magyarázatot ad viselkedésére. Az egyén nemegyszer olyan életmódot választ, amely lehetővé teszi erotikus kapcsolatoktól való elszigetelődését.

KépÉrzelmi elkötelezettség nélküli kapcsolatok.
A „józan észen”, megállapodáson alapuló kapcsolatok eleve elutasítják a szerelmet. Ezek lehetnek társasági kapcsolatok, de erotikus jellegűek is, amelyek célja a szexuális szükségletek kielégítése.

Szexuális problémákkal telített kapcsolatok.
A szexuális pszichopatológiából tudjuk, hogy a frigiditás, hüvelygörcs, impotencia kiindulópontja gyakran a kisebbségi érzés. Az egyén nem hisz saját lehetőségeiben, nem hisz abban, hogy vonzalmat ébreszthet a másikban. Ez a kiinduló magatartás természetesen megerősítést nyer, a nemi élet nem lesz örömteli, ez további megerősítést jelent, és az ördögi kör.

Erotománia. (jelentése: kórosan felfokozott erotikus érdeklődés és aktivitás; kielégíthetetlen nemi vágy). A kisebbségi érzés leküzdésének ismert mechanizmusa. A nagyszámú erotikus kaland, mások provokálása, majd elutasítása, cinikus viselkedés mögött esetenként rejtett kisebbségi érzést találunk. Az egyén így próbálja folyamatosan ellenőrizni önmagát és másokat.

Homoszexuális kapcsolatok. Ezek egy része szintén a kisebbségi érzés feloldásának megnyilvánulási formája. A másik nem képviselője félelmet, fenyegetést ébreszt az egyénben. Az azonos nemű társ ugyanakkor sajátos biztonságérzetet ébreszt.

A kisebbségi komplexus különböző módon oldódhat fel. Az egyén kompenzálhatja kisebbségi érzését más területeken, az impotens sikert lehet el más tevékenységi szférákban. A frigid nő szakmai elismerésre törhet, lehet ideális feleség és anya stb. A feloldás másik módja, ha megpróbáljuk feltárni, mi vezethet a kisebbségi érzés kialakulásához, és ezzel távolságot termetünk a komplexus és az egyén között. A kisebbségi érzés leküzdése javít az érzelmi kapcsolatokon, segít mások jobb megértését, toleranciához, a másik iránt türelemhez vezet.