Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Köröm ápolás

2009.11.12

Manikűr

Mielőtt nekilátnánk a körömápolásnak, távolítsunk el minden maradék körömlakkot, körömerősítőt.
Vágjuk le (ha szükséges), vagy egy közepesen finom körömreszelővel reszeljük ovális vagy enyhén szögletes formájúra és a kívánt hosszúságúra a körmöket.
Áztassuk meleg vízben a kezünket kb. 5 percig, hogy a körömágy felpuhuljon, a vízbe keverjünk kevés tusfürdőt vagy lágy szappant; a végén töröljük szárazra a kezünket.
Körömápolót is tartalmazó kézkrémmel kenjük be a kezünket, a krémet jól dolgozzuk bele a körömágyba.
A körömágy visszatolására szolgáló eszközzel (általában a körömfehérítő ceruza kupakját ilyen alakúra tervezik) finoman nyomogassuk vissza a körömágy bőrét. Soha ne vágjuk le a még élő bőrt, ha szükséges, akkor csak a körömágy elhalt bőrét vágjuk le bőrvágó kisollóval.
Ha nagyon töredezett, száraz a kezünk bőre, akkor érdemes egy mélyhámlasztásra készített krémmel kezelni a kezünket. Hagyjuk hatni javasolt időtartamig, majd öblítsük le, és szárítsuk meg a kezünket.
Lemosóval vagy alkoholos vattával jól tisztítsuk meg a körmöket a kézkrém zsírjától. Ha zsíros marad a köröm, a körömlakk nem tapad meg jól, és hamar lepattoghat.
Vigyünk fel körömerősítőt, hagyjuk megszáradni.
Vigyünk fel két rend körömlakkot (hagyjunk száradási időt a két felvitel között), majd a végén még egy rendet húzzunk rá. Ne feledjük el, hogy érdemes a körömvéget is áthúzni, hogy ne pattoghasson le könnyen a lakk. Az esetleges "félrefestéseket" inkább körömpolírozó hegyével vagy körömlakk korrektorral távolítsuk el.

Kép

Pedikűr

Távolítsuk el a maradék körömlakkot lábkörmünkről.
Közepesen finom körömpolírozóval igazítsuk formára a lábkörmöket. Érdemes rövidebbre vágni a lábkörmöket, mert a hosszú, lefele kunkorodásnak induló hosszú lábköröm nem szép látvány. Vigyázzunk, hogy a körmöket inkább szögletesre formázzuk, mert a levágott szélű köröm benőhet a bőr alá.
Áztassuk a lábunkat 5 percig meleg vízben, ismét kevés tusfürdővel dúsított vízben.
Vegyük ki egyik lábunkat a vízből, és szárítsuk meg törülközővel (a másikat még hagyjuk a vízben) Körömágyápoló krémet masszírozzunk a körömágy bőrébe, majd óvatosan nyomkodjuk vissza a körömágy bőrét.
Helyezzük vissza a vízbe a már kezelt lábfejünket, és ismételjük meg a műveletet a másikkal.
Ismét az először kezelt lábfejünk következik: egy sarokreszelővel alaposan távolítsuk el az elhalt bőrt, a bőrkeményedéseket a sarkunkról. Vigyázzunk, ezt a műveletet ne kisollóval vagy borotvapengével végezzük, inkább sokáig dörzsöljük habkővel vagy a reszelővel.
Mindkét lábfejet masszírozzuk át testápolóval vagy lábmasszírozó krémmel.
Alkoholos vattapamaccsal távolítsuk el az olajas krémet a lábkörmökről.
Válasszuk szét a lábujjainkat vattapamacsokkal (vagy vékony hajcsavarókkal :))
Kenjünk fel körömerősítőt vékonyan, majd két rend körömlakkot vigyünk fel a körmökre (hagyjunk elegendő száradási időt a kettő között), a végén pedig egy utolsó simítást végezzünk a körömlakk-ecsettel. Ne húzzunk cipőt jópár óráig, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a körömlakk alaposan megszilárduljon (a reklámok ellenére).