Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajvédelmi stratégiák

2009.12.07
Klórtól zöldes árnyalatok? Sprőd, erőtlen szálak? Na nem! Fegyverbe, kedves olvasó, még ha a győzelem nem is garantált ebben a harcban!
A szépségápolás során néha jogosan érzed magad úgy, mintha az elemekkel harcolnál. Nyáron a fogyatkozó ózonrétegen át sütő napfény, télen a jeges hideg és ködös hónapok, tavasszal és ősszel a bánatosan hulló, néha soha véget nem érő eső ellen vívunk csatát.
Nevetségesen hangzik, tudom, de ez egy életen át tartó és egyre intenzívebb állóháború, amelyben fegyverként használhatjuk a szépségápolási termékeket, jelen helyzetben a hajápolókat, illetve a józan eszünket.

Ismerd ellenségedet, jobban, mint a barátaidat, így hatékonyan harcolhatsz, mondják a jó stratégák. Talán nevetségesnek tűnik némelyeknek a problémák ilyetén megközelítése, de még az ironikusan mosolygók arcára is kiül a rémület, miután egy csodás nyári nap végén a medencében való lubickolás után a tükör előtt nézegetik szőke hajuk klórtól zöldes árnyalatait.
Tehát fegyverbe, kedves olvasó, bár a győzelem nem garantált ebben a harcban.

Veszteségeink csökkenhetnek, ha néhány szabályt betartunk:
Sokan – teljesen érthető okokból – nyaralás előtt fodrászhoz mennek, hajat vágatnak, festetnek. A hajvégek biztosan károsodnak a napon, illetve a sós vagy klóros víztől, tehát ne vágassunk túl sokat a végéből, mert a nyaralás után a hajvágást újra meg kell ismételni, hogy hajunk életre keljen.
A barna trendi. Ha mégis szőkíteni szeretnél, szerezz be egy kalapot is, mert a peroxid és a napsütés kombinációja gyakorlatilag eleve védtelenné teszi a hajszálakat.
KépNyár van, ráadásul a természetes és natúr haj divatos, tehát felejtsd el a hajszárítót, a hajvasalót és egyéb olyan eszközt, amellyel tovább szárítod amúgy is kétségbeesetten kókadozó hajadat.
A hajszál, ugyebár, halott, attól a pillanattól, ahogy kibújik fejbőrünkből. Magyarán: kívülről nem tudjuk táplálni, csak védeni, bevonni olyan termékekkel, amelyek, mint egy golyóálló mellény, külsőleg megóvják. Amennyiben szeretnénk, hogy erősen, izmosan és harcra készen növögessenek, az étrenden kell változtatnunk. A fehérjék és a  zsiradékok olyan kiképző őrmesterek, amelyek segítségével nyeszlett hajszálaink megcombosodva hagyják el fejbőrünket. Iktassunk tehát a menünkbe fehér húst, halat, sajtokat, olívaolajjal meglocsolt salátát. Laktózérzékenyek vagy vegetáriánusok konzultáljanak szakemberrel az étrendjükről.
NE fésüljük, keféljük hajunkat, mikor még vizes, használjuk ritka fogú bontófésűt, ha szükséges. Hajszálaink 25%-kal védtelenebbek vizesen, mint akár félszárazon.
 
 
  Hajszálainknak három fő ellensége van

1. A nap
Mivel az ózonréteg már nem a régi, a napsütés sem olyan ártalmatlan, mint nagyanyáink idejében, az UV-védelem nemcsak a hajszálainknak, hanem fejbőrünknek is fontos. Célirányos termékek az UV-szűrős, panthenoltartalmú samponok és hajbalzsamok, de ez így persze nevetségesen egyszerű lenne. Nem mindegy, hogy a hajunkat festetjük és/vagy blancholjuk (a jó öreg hidrogén-peroxid), és ott van még, ugyebár, a hajtípusunk mint nem elhanyagolható szempont. Nos, ha keresgélünk, érdemes NEM leemelni a polcról olyan flakonokat, amelyek tartalmaznak alkoholt, „természetes szőkítőt”, citromot. Akár sós vagy édesvízben, akár medencében úszunk, zuhanyozzunk le, majd használjunk olyan UV-szűrős hajbalzsamot, amelyet nem kell kiöblíteni a hajból.

2. A klór

Köznyelven szólva hypo. Bárhogy is szépítjük, a medencékben, akár privát, akár nyilvános, hypo van, ami se nem bőrbarát, se nem hajbarát, de fertőtlenít és algamentesít. Ezenkívül a hajat – és különösen a szőkét – szép zöld árnyalattal ajándékozza meg. Tehát az UV-védelemmel ellátott hajápoló, -védő termék jó, ha 4,5–6,5 pH-érték között mozog, és szilikont is tartalmaz, hogy semlegesítse a klór hatását, és védőréteget képezzen a hajszálakon. A medencébe bemenet vizezzük be a hajunkat (már vizesen kevésbé károsítja a medence vize), és kijövet is öblítsük ki belőle a klóros vizet. Hazaérve szódabikarbónás fürdőt készíthetünk a regenerálós hajmosás, hajpakolás előtt. A csapban egy evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel, és jól tunkoljuk át fejünket a fejbőrig, majd zuhanyozáskor öblítsük ki.

 

3. A tenger
Na, ez már tényleg disznóság, hiszen mi lehet jobb nyáron a tengerparti heverészésnél és búvárkodásnál… Sajnos, a szó szerint felhőtlen, sós lubickolásunkra is felkészülten kell utaznunk. A só nem csupán a bőrünket, hanem a hajunkat is szárítja. A tengervíz hajkárosító hatásával szemben használt fegyvereink legütősebbjei a tápláló, extra módon gazdag hajápolók kiszáradt, töredezett hajra, még akkor is, ha egyébként nem ilyen típusúak a tincseink. Természetesen a tengervizet minden esetben mossuk le magunkról, és öblítsük ki hajunkból egy gyors zuhannyal a parton.

Ezt a csatát megnyerni nem tudjuk, csak a veszteségeinket csökkenteni. Azt javaslom, ne sajnáljuk azt a pár centit, amelyet szeptemberben a fodrászolló csattogása közben veszítünk. Bár tisztességgel harcoltunk az elemek ellen, de közben jól szórakoztunk, kikapcsolódtunk, és felfrissültünk az esős és hűvös napokra, amelyek várnak ránk az elkövetkezendő hónapok új harcmezején.