Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyönyörű haj

2009.12.14
Ahhoz, hogy hajad irigylésreméltó legyen első lépésként meg kell ismerned hajad jellegzetességeit. Egy szép nő ismertetőjele a gyönyörű haj. Ha ezt elhanyagolod az hatással lesz fizikumodra is. Lehetséges, hogy hajad különböző vegyi kezeléseken ment keresztül amelyek tönkretették és hajad elvesztette egykori fényét. Aggódásra viszont semmi ok. Ha megtanulod megfelelőképpen kezelni, hajad visszanyerheti egészségét és gyönyörű fényét.
Egy vékony nedvszívó papír segítségével elvégezhetsz egy egyszerű tesztet hajtípusod megállapítására. A lépések a következők:
Kép Mosd meg a hajad egy nappal korábban a teszt elvégzése előtt;
Az említett papírt nyomd rá erősen a fejbőrödre, valamint a fülek mögötti részekre. Ha a papír zsíros marad azt jelenti, hogy zsíros hajtípussal rendelkezel; ha a papír tiszta marad, az hajad száraz jellegére utal. Fontos! Ne dörzsöld fejbőröd a papírral, egyszerűen csak nyomd rá erősen bőröd felszínére.  
A teszt kombinálása hajad tüzetes ellenőrzésével segít magállapítanod hajad típusát. A szakértők szerint :
Egy normál bőrrel rendelkező személy haja általában normál típusú;
Akinek bőre száraz, haja ugyancsak száraz jellegű;
A zsíros bőrrel rendelkező személyek haja pedig ugyancsak zsíros típusú;
Abban az esetben ha hajad zsíros a gyökereknél, de a hajvégeknél száraz, vegyes hajtípussal rendelkezel.
Ha már tudatában vagy annak, hogy milyen típusú a hajad, sokkal könnyebb lesz azt a megfelelő módon karbantartonod.
 
A normál haj
Van fénye, de nem zsíros és könnyen kezelhető;
Az igazítást követően egy nappal kicsit rakoncátlankodik, de hamar helyrejön és egész héten megörzi rendezett állapotát.
 
A zsíros haj
Mosást követően maximum két napig örzi meg frissességét, miután elveszti fényét és vitalitását;
Jellegzetessége a tincsekbe álló olajosan fénylő haj;
Számos esetben korpás is.
 
 
A száraz haj
A mosást követően nagyon nehezen kezelhető. A haj száraz és fénytelen, míg a hajvégek töröttek;
A fejbőr ugyancsak nagyon száraz és viszketésre hajlamos, a haj pedig könnyedén törékennyé válik;
Apró száraz bőrdarabok találhatóak helyenként, legfőképp a hajválaszték vonalán.
 
A vegyes haj
A száraz és zsíros haj kombinációja;
A gyökereknél zsíros, míg a hajvégek szárazak;
Mosás után a haj egészségesnek tűnik, kivéve a hajvégeket;
A hajvégek nehezen igazíthatóak, töröttek és világosabbak mint a haj többi része.

Természetes kezelés az egészséges hajért
Egy fénylő és selymes haj minden nő álma. Nem szabad elfelejtened egy percig sem, hogy egészséged a hajad által is tükröződik, és hajadat leginkább a szervezetedben lévő ásványi anyagok és vitaminok táplálják. Tehát egy egészséges szervezet védjegye egy egészséges haj.
Íme néhány könnyen elkészíthető recept, mely segítségedre válhat hajad egészségének megörzésében.
·                                 Használj citromlevet hajmosás előtt a korpa eltávolítására. Önts egy kevés citromlevet fejbőrödre és hagyd hatni 15- 20 percig, aztán mosd meg alaposan hajadat. Ezzel az egyszerű eljárással megszabadíthatod hajad a kellemetlen korpától.
·                                 A teafüvek újrahasznosíthatóak. Főzd meg a tefüvet 2- 3 pohárnyi vízben, hagyd kihülni, majd hajmosás után öblítsd le hajadat a folyadékkal. A teakivonat nagy mértékben javítja majd hajad kinézetét.
A selymes haj titka a henna. Hennakrémet keverj össze egy kevés aludtejjel, egy tojással és citromlével majd használd balzsamként a frissen mosott hajra. Hagyd hatni 45 percig majd bő vízzel öblítsd le. Száraz haj esetén, a már említett keverékhez hozzáadhatsz 2- 3 kanál oliva-, vagy kókuszolajat.

Segítsd elő a vérkeringést a hajhullás megakadályozására. Hogyan teheted ezt? Nagyon egyszerűen. Maszírozd át hajad egy kókuszolajba mártott vattacsomóval, majd egyenletesen oszlasd el az olajat a hajtövektől a hajvégekig. Tekerj egy forró vízbe mártott törölközőt fejed köré és hagyd hatni egy ideig. Ez az eljárás elősegíti az olaj beszívódását a gyökerekbe, ezáltal stimulálva a vérkeringést és a haj növekedését. Végül távolítsd el az olajat egy kíméletes sampon segítségével, így egyúttal megszabadulsz a száraz haj gondjától is.

Fogyassz minél több vitamint, hogy megakadályozd hajad hullását és élénk színt és egészséget kölcsönözz hajadnak. Egy száraz haj esetében, amely nemcsak hull, hanem nagyon száraz és törékeny is, igazi segítséget nyújthat a „zöld” zöldségek fogyasztása, olyanoké mint a spenót, saláta, stb.

Mixer segítségével keverj össze két tojást és egy kevés tejet, majd az így kapott masszát egyenletesen oszlasd el hajadon. Hagyd hatni 5 percig, majd távolítsd el bő vízzel. A kezelés után hajad visszanyeri természetes fényét.

Szabadulj meg a zsíros hajtól. A leghatékonyabb módszer a púder (hintőpor) használata, melyet kereskedelmi helyeken bármilyen kiszerelésben megtalálhatsz. Szórj egy kevés púdert a hajgyökerekre, hagyd hatni 15 percig, majd távolítsd el sampon segítségével és használj balzsamot is. A púder felszívja a fölösleges zsírréteget, így hajad hosszabb ideig megőrzi frissességét és vitalitását.