Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bőrfiatalítás tavasszal

2011.07.26
Bőrfiatalítás tavasszal
Szakértők szerint minden kellemes dolog árt a bőrnek: a napfürdőzés, a bulizás és az édesség is. Aggodalomra azonban semmi ok: ha megszívleled a bőrfiatalítás 4 alapszabályát, nem hagynak rajtad nyomot az apróbb kilengések.

bor-fiatalitas.jpg

 
1. Napvédelem
Mindannyian nagyon várjuk a nyarat, bőrünknek azonban minden napsütéses óra komoly megterhelést jelent.
A napsugárzás hatására láthatóan öregedni kezd a bőr. A tudósok és a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a bőröregedést legalább 85%-ban a káros UV-sugárzás okozza. És ez nem csak a napimádókra vonatkozik, mindannyian naponta - ha csak néhány perc erejéig is - ki vagyunk téve a veszélynek, hiszen a munkahelyünkre menet vagy séta közben ugyanúgy süt ránk a nap, mint amikor nyaralunk.
A legveszélyesebbek az ún. UV-A sugarak, képesek mélyen behatolni a bőr alsóbb rétegeibe is, ezért kezd el idő előtt öregedni a bőrünk. Ennek hatására alakulnak ki a ráncok, a pigmentfoltok és a száradás is. Különösen kiszolgáltatott terület a szem- és a száj környéke, mert itt szinte leheletvékony a bőr. Próbáld meg megelőzni a sérülések kialakulását, ez csak akkor lehetséges, ha naponta a bőrtípusodnak megfelelő fényvédőfaktorral ellátott krémet használsz -  ügyelj arra, hogy az alapozód és a púdered is védjen az UV-sugarak ellen. 

2. Ápolás
A bőr öregedése részben az öröklött tulajdonságoknak tudható be, a külső környezeti hatások és az életstílus azonban nagyobb kárt okoznak. A biológiai bőröregedés körülbelül 30 éves korban kezdődik. A kötőszövet veszít rugalmasságából, feszességéből, kezd megváltozni az állaga. A sejtmegújulás, a kollagén- és az elasztintermelés lelassul, ráncok és szarkalábak alakulnak ki rajta.
Sajnos nem lehet teljesen feltartóztatni a folyamatot, hiszen a dohányfüst, a napsugárzás és a környezetszennyezés káros hatásainak mindannyian ki vagyunk téve: ha nem akarod annyiban hagyni a dolgot, szerezz be egy ránctalanító krémet, ami védi és regenerálja a bőrödet. A legtöbb termék csak akkor éri el a kívánt hatást, ha rendszeresen használod. Légy egy kis türelemmel: legalább öt hétre lesz szükséged ahhoz, hogy látható eredményt érj el!
3. Táplálkozás
A valódi szépség köztudottan belülről fakad: tudatos táplálkozással kedvező eredményt érhetsz el az állapotában.
Az elv roppant egyszerű: mértékletes, vitamindús táplálkozással (rengeteg friss gyümölcs és zöldség, egészséges fehérje és olajak, minél kevesebb cukor, só és zsír fogyasztása) gondoskodhatsz a szép és feszes bőrről. Nem elhanyagolható a bőséges folyadékfogyasztás - legalább 1,5 litert kötelező meginni naponta.
Az antioxidánsok a bőr testőrei, felveszik a harcot a szabadgyökök, a bőröregedés egyik legfőbb okozói ellen. A leghatásosabb antioxidánsok a C- és E-vitamin, a Q10 és a szelén. A bőrápolásban egyébként az a leghatásosabb, ha az antioxidánsok a táplálékkal együtt kerülnek be a szervezetbe, bár az is elég hatásos, ha a krémben találhatóak meg!

4. Stresszlevezetés
Az egészséges mennyiségű stressz felpörgeti a teljesítőképességünket - amint azonban túl nagy a nyomás, nem csak a lélek, hanem a bőr is megszenvedi a helyzetet.
A testi és szellemi túlterheltség túlzott kortizol (stresszhormon) termeléséhez vezet. Ilyenkor megsérül a bőr védőköpenye, gyakran bőrirritáció lép fel és fakóvá válik. Próbálj meg minél kiegyensúlyozottabban élni és elviselni a mindennapok megpróbáltatásait.

Gyors segítség: mindkét tenyered tedd az arcod elé, a kisujj az orr előtt legyen. Simítsd végig ötször egymás után kifelé az arcod, aztán cirógasd meg a tarkó és az agykoponya környékét is. A bőr a szabadgyökök jelenléte esetén automatikusan stresszel reagál, antioxidáns tartalmú krémmel nem csak az esetleges károkat előzheted meg, hanem szépülhetsz is.