Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hegek típusai, okai, megelőzése és kezelése

2009.12.14
Mulasztások
Ha tudni lehet, hogy a pattanások időszakosak, csupán rövidebb-hosszabb ideig kellemetlenkednek, de előbb utóbb el fognak tűnni, akkor még csak-csak átvészeli az ember valahogy. Elég azonban egy az arcán pattanáshelyeket viselő embert látni, és máris összeszorul a gyomrunk: "Jaj, ezt nem akarom!"
 
A maculától a makulátlan bőrig
A pattanások helyén a bőrszövet különböző mértékben károsodhat, pici seb keletkezik. A sebgyógyulás mechanizmusa egyéni eltéréseket mutat.
Nagyban függ a gyulladás nyomán kialakult szövetkárosodás kiterjedésétől, mélységétől, elhelyezkedésétől a bőr kollagén rostjaihoz képest, attól, hogy mennyire fertőződött el, és természetesen a bőrtípustól, örökletes hajlamtól is. Tehát nem lehet garanciát vállalni a hegmentes gyógyulásra akkor sem, ha a pattanásos bőrű ember mindent megtesz a hegesedés elkerülésére. Minden seb pici gyulladás, de ha el is fertőződik, az kedvez a hegesedésnek! A sok gennyet tartalmazó, fájdalmas csomók, hólyagok a bőr mélyebb rétegeit is érintik, és egyértelműen gyakrabban hagynak maguk után heges nyomot. Akár a gyulladást, akár a személyes hajlamot nézzük, a legjobb, amit tehetünk, a megelőzés!
Nézzük meg, mitől maradhat heg a pattanás helyén? A sérült szövet helyén a szervezet arra törekszik, hogy minél inkább helyreállítsa az eredeti szöveti szerkezetet. A pattanásos szövetkárosodás is kis sebként viselkedik a gyógyuláskor. Ha a helyreállítás teljesen sikerül, akkor a sebet záró, kezdetben normálisan pirosas és a bőrből kissé kiemelkedő hegszövet vérellátása csökken, ezért elhalványul. A valódi hegektől érdemes elkülöníteni ezeket az "álhegeket", ún. maculákat, amelyek nem maradnak meg végleg, bár akár hat hónapig is azt a benyomást kelthetik.
Elsősorban a sötét bőrűeknél az egykori gyulladásra erősebben pigmentált foltok emlékeztethetnek 1-2 évig. Ha nem napoztatjuk őket, hamarabb tűnnek el.
 
Valódi hegek - valódi gondok
A sebgyógyulást és a hegszövet átépülést valamelyest lehet befolyásolni, de sajnos vannak valódi hegek is - a tökéletlen helyreállítás nyomai -, amelyek már nem múlnak el, annak ellenére, hogy a heges szövet a sebgyógyulás után még 20 évig is változtathatja szerkezetét, kollagén rostjai átépülnek. Alapvető különbségeit azonban mégis megtartja: hiányozhat belőle a bőr színéért felelős színanyag, a melanin, másképp állnak benne a szöveti rostok, hiányzanak a szőrtüszők.
A pattanásoknál általában kétféle sebgyógyulási rendellenesség, tökéletlenség mutatkozik meg, attól függően, hogy a gyulladás nyomán fokozott szövetképződés indul a sebgyógyuláskor, vagy épp ellenkezőleg, a sérült, elpusztult szövet egyszer s mindenkorra elvész.
Előbbiek a keloidok vagy hipertrófiás hegek. Valószínűleg a kollagén-anyagcsere kisebb-nagyobb zavara miatti hegesedési rendellenesség, ami a 10-30 év közötti fiatalok között gyakoribb. Sajnos pont erre az időszakra esik a kamaszkori pattanásosság is.
A kollagén a bőr kötőszöveti rostjainak anyaga, amiből ilyenkor több képződik a kelleténél, ezért ez a heg sima, világosabb, mint a környezete és kissé kiemelkedik a bőrből.
A keloid aknék családi halmozódást mutatnak, a hegek évekig fennállnak, de méretük - ahogy említettük - idővel csökkenhet.
A szövetvesztéssel járó aknés hegek - hasonlóak a bárányhimlő okozta hegekhez -gyakoribbak. Közös vonásuk, hogy bemélyednek a bőrfelszínbe. A legjellegzetesebbek az ún. jégcsákány hegek, általában az arcon keletkeznek, rendszerint kicsik, meredek oldalúak. Nevüket onnan kapták, hogy a bőrben lévő "lyukak" formája hasonlít a jégbe vágott csákánynyomhoz. Közülük a puha hegek javíthatók a bőr feszítésével, a kemények nem nyújthatók.
Vannak mélyen ülő, tömött hegek, melyek általában elég nagyok, éles szélük, meredek oldaluk van. A jégcsákány hegek idővel ilyen hegekké alakulhatnak át.
A lágy hegek felületesek vagy mélyek lehetnek. Enyhén lejtő, összekunkorodó szélűek és belesimulnak a környező bőrbe. Általában kicsik és kör alakúak vagy hosszúkás formájúak.
A bőrgyógyászok megkülönböztetnek még atrófiás makulákat (azaz kicsi, lágy, olykor ráncos alapú, kékes hegeket, melyek idővel krémszínűvé válnak, és kevésbé lesznek láthatók) és follikuláris maculás atrófia névre hallgató hegeket (főleg a törzsön kialakuló, kis, fehér puha szövethiányos hegek, melyek kissé a bőrfelszín fölé emelkednek), melyek éveken át láthatók.
 
Orcapirító nyomok
A különböző típusú hegek iménti felsorolása valójában egy dolog miatt fontos a nemkívánatos pöttyökkel "megáldott" olvasóknak: amint láttuk, a különböző hegek különböző eséllyel tüntethetők el.
A legjobb módszer az aknés hegek megelőzése, az akne minél korábbi kezelésének elkezdése! A három évnél nem régebbi akne esetében várható a legteljesebb hatás.
A meglévő hegek még rábírhatók, hogy kevésbé legyenek feltűnőek, de mindenképpen sok türelemre, időre és olykor anyagi ráfordításra is szükség van a sikerhez. Érdemes hát tájékozódni "az eső előtti és után köpönyegekről", azaz a kezelésről.