Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


9 tipp ahhoz, hogy az otthoni hajfestés jól sikerüljön!

2010.07.24

9 tipp ahhoz, hogy az otthoni hajfestés jól sikerüljön!
 

Az otthoni hajfestés aranyszabályai

1., Válaszd a neked legjobbat!
A drogériákban található hajfesték-dömpingben nem könnyű kiigazodnod. Elbátortalanodnod azért nem kell, de nem árt, ha megfogadod tanácsainkat:
-    Mindig nézd meg, hogy te melyik hajszíncsaládba tartozol, és így mi lesz majd a tényleges eredmény. Ha a dobozról visszamosolygó modell hajszínére áhítozol, nem biztos, hogy az adott festékkel a te hajadból is kihozhatod a kívánt árnyalatot.
-    Ha két árnyalat között hezitálsz, mindig válaszd a világosabbat. Az üzletben vásárolt hajfestékekkel mindig kicsit sötétebb lesz az eredmény.
-    Soha ne kezdj radikális változtatásba egyedül. Ha például sötétbarna a hajad, ne akard házilag platinaszőkére festeni, inkább fordulj szakemberhez.


Kép


2., Figyelj az arcszínedre!
Ha világos az arcbőröd, a legjobb, ha kerülöd a nagyon világos és nagyon sötét színeket: az ilyen árnyalatoktól még sápadtabbnak fogsz tűnni. Ha kreol a bőröd, kerüld a vörös és arany tónusú színeket, mert ezektől „besárgul” az arcszíned.

3., Ne feledd az előkészületeket
Mielőtt hozzáfogsz, vegyél elő egy régi köntöst vagy törülközőt, egy órát és egy fésűt. Így nem kell semmit pánikszerűen keresgélned majd hajfestékkel a hajadon, és biztos lehetsz benne, hogy nem marad fent tovább a festék a megadott időnél. Terítsd a törülközőt a válladra, és mielőtt a festéshez fognál, kenj vazelint az arcodat keretező hajtövekhez, így nem fogja be a festék a bőrödet. Ha túl folyékonynak tűnik a festék, egy kevés kukoricalisztet keverj hozzá, hogy egy kicsit sűrűbb legyen. Ne aggódj, a festék színét ez cseppet sem befolyásolja.

4., Teszteld a színt
Fogj egy tincset a füled mögött, és próbáld ki rajta a hajfestéket a használati utasítás szerint. Ha kész vagy, tartsd a tincset egy fehér papírlap elé. A fehér háttér segít abban, hogy a valós színt lásd, így biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni.

5., Használj hajbalzsamot
A hajvég sokkal jobban szívja a festéket, mint a haj többi része, így festés után sötétebb lehet, mint a hajtő. Festés előtt kend be balzsammal, így kevesebb festéket szív fel.

6., Ügyelj az egyenletességre
Sokan csak fogják a festéket, rákenik a hajukra, és csodálkoznak, hogy nem a kívánt eredményt kapják. Muszáj részekre bontanod a hajadat festés előtt, ha mindenhol egyenletes színt akarsz. Válaszd a hajad négy egyenlő részre: húzz vonalat a fésűvel a homlokod közepétől a nyakad közepéig, majd az egyik füled hegyétől a másikig. Amelyik résszel éppen nem dolgozol, azt csattal tűzd el.

7., Időben mosd le a festéket
Ha barna a természetes hajszíned és éppen szőkére fested, a barna vörösbe, onnan narancssárgába, majd aranyszínűre változik. Ha hamarabb mosod le a festéket, mint kellene, leállítod ezt a folyamatot, és könnyen narancssárga frizurával lepheted meg magad. Figyelj a megadott időtartamra, állítsd be az órát! Ügyelj arra is, nehogy túl későn mosd le a festéket. A festék hatóanyagai a csomagoláson feltüntetett hatóidő lejárta után is dolgoznak még egy-két órát, szóval így is érhetnek meglepetések.

8., Világos tincseket szeretnél a hajadba? Válassz előbb frizurát!
Így egész biztosan oda kerülnek majd a tincsek, ahol a frizurádban legjobban mutatnak. A házi melírozás sem bonyolultabb feladat, mint a teljes festés. A drogériákban kapható melírszetteket nagyon egyszerű használni.

9., Fordulj profihoz, ha…
Kémiai anyaggal egyenesítetted ki a hajad. Az ilyen haj sokkal jobban szívja magába a festéket, így könnyen tönkreteheted, de az is megtörténhet, hogy sötétebb árnyalatú lesz a hajad, mint szeretted volna. Akkor is fodrász segítségére van szükséged, ha egyszer már elrontottad a színezést. Ha egyedül próbálod javítgatni, sokkal rosszabbul járhatsz.