Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5 + 1 irodai szabály - pipereetikett

2009.12.04
A „jól nevelt szépség” szabályait még az örök lázadóknak is érdemes szem előtt tartaniuk! Az irodában biztosan hasznot hoz, a társasági programokon pedig ellenállhatatlanná tesz minket.
 
1. A szürkeség ellen egy könnyű smink kötelező! 
Aranyszabály: a kevesebb több. Az a cél, hogy megbízható munkatárs benyomását keltsük, ez pedig nehéz, ha egy egész sminktáska tartalmát magunkra kentünk! A füstös szem, a műszempilla és a vörös rúzs nem irodai viselet!
  • Egy színezett nappali krémmel vagy alapozóval, szempillaspirállal, pirosítóval és pici szájfénnyel szinte észrevétlenül varázsolhatsz ápolt külsőt.
  • Az arcpír kiválasztásánál részesítsd előnyben a természetes árnyalatokat (bézs, barack, pezsgő- vagy halvány rózsaszín), mert ezek üde és friss hatást eredményeznek.
  • Ha nem akarsz hibázni, akkor a szádra csak selymes hatású szájfényt tegyél.
  • Napközben, ha úgy érzed, hogy rászolgált a sminked a frissítésre, akkor mindenképpen menj ki a mosdóba, és ott „renoválj”.
  • A púderezésről megoszlanak a vélemények, de egy biztos: nyilvános helyen csak diszkréten!
  • Ajakápolóval vagy szájfénnyel – egy gyors mozdulattal – még az irodában is áthúzhatod az ajkadat.
 
2. Semmi csillogás!
Egy csillogó testápoló vagy csillámos testpúder a bőrödre irányítja a figyelmet a mondanivalód helyett! A testiség, de még a flört is tilos egy komoly nő számára a munkahelyen (pedig néha nagyon jó). A fémes színeket, a csillámokat csak este – és akkor is csak egy parti alkalmával – vessük be!
 
3. Ne spórolj a hajadon!
Egyszerűen tilos – nem csak az irodában, minden nyilvános helyen: fejet vakarni, fésülködni, kihulló hajszálakat földre söpörni.
A frissen mosott haj alapkövetelmény! Egy trendin, rafináltan vágott – nem mellékesen a stílusoddal harmonizáló – frizura tudatosságot sugall.
Ami a hajad hosszát illeti, a legideálisabb a bubihossz vagy a vállig érő fazon. Ha hosszú a hajad, mindig fogd össze, de vigyázat: se hatalmas masni, se katicás hajcsat!
A festett fürtök – kerüld az extrém színeket – ellen semmi kifogás, de kizárólag lenövés nélkül!
 

Kép

4. Óvatosan illatozz!
Az erős illatok ellen a kollégáid nem tudnak védekezni, márpedig egyes illatok az arra érzékenyeknél akár fejfájást is kiválthatnak.
A kellemetlen testszag ellen a dezodor kötelező, de a parfümmel bánj körültekintően, soha ne viselj túl nehéz illatokat! Egy könnyed gyümölcsös vagy sportos illat rendben van, de a keleti illatokat hagyd meg estére (csak ne a színházba). Dezodorhasználat és parfümfújás: csak a mellékhelyiségben!
  

Kép

5. Karmok kizárva!
Ne krémezd a kezed az íróasztalnál ülve, és az apró sérülést korrigáló körömreszelés sem tartozik másra, menj ki a mosdóba!
A gondosan ápolt kezeden a körmöd soha ne legyen túl hosszú! A 2-3 mm-es hossz és az enyhén oválisra reszelt forma professzionalizmusra vall. Az élénk színű lakk tilos, de egy halványbézs vagy rózsaszín árnyalattal nem tudsz hibázni.
+1. A céges rendezvények hivatalos események!
Bármennyire kötetlen is a program, soha ne feledd, a céges bulin történtekre a szigorú munkanapokon is emlékszik mindenki.
A dress code (a ruhaviseletre vonatkozó előírás) a sminkedet és a hajviseletedet is meghatározza:
  • Estélyi mellé kontyot és visszafogott, elegáns sminket viselj.
  • A casual (nappali, általános) gyakorlatilag olyan, mintha az irodában lennél.
  • A sportos öltözék mellett viccesen mutat a konty és a szájfény.
  • A partin nyugodtan csilloghatsz.