Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rúzs és szájfény 1x1

2009.12.08
Te melyik típusba tartozol? Minden táskádban lapul egy szájfény, vagy semmi kincsért nem cserélnéd le a jól bevált rúzsodat?
 Kép
Mitől rúzs és mitől szájfény? 
Szigorúan véve a rúzs nem más, mint színpigmenteket tartalmazó viaszos zsiradék. Persze a mai rúzsok összetevőinek listája már sokkal hosszabb, tartalmaznak adalék anyagokat – a jobb kenhetőségért, a hosszabb eltarthatóságért – és ajakápoló összetevőket. A szájfények kevesebb színpigmentet (akár színtelenek is lehetnek), annál több ragyogást eredményező csillogó-csillámló adalékot tartalmaznak.
Egy jó rúzs vagy szájfény nem csak színez és fényesít, ennél többet nyújt:
 • Hidratál – többnyire hialuronsav gondoskodik róla, hogy az ajkad bőre elegendő nedvességet zárjon magába, és teltebbnek tűnjön.
 • Táplál – vitaminokkal, olajokkal és növényi kivonatokkal kényeztetik az ajkad, hogy lágy és puha maradjon.
 • Véd – az ajkad bőre nagyon érzékeny az UV-sugarakra (nem tartalmaz fényre sötétedő pigmenteket sem), így joggal várod el a rúzsodtól vagy a szájfényedtől, hogy tartalmazzon fényszűrőt.
 •  
Ez a trend:
 • Most nem a fényes, inkább a selymes, sőt matt rúzsok a divatosak.
 • Ha fényes, akkor aranyosan csillogó legyen a szád, akár rúzst, akár szájfényt használsz.
 • Trendi az egészen sötét szederszín, fiataloknak még a fekete is.
 • Választhatsz natúrszíneket, amelyek szinte megegyeznek a saját ajkad színével, ám annál még világosabbra is festheted, ilyenkor előtte alapozóval színtelenítened kell.
Nem mindegy, hogy fedő- vagy hidratálórúzs
Minél több színanyagot tartalmaz egy rúzs, annál erősebben fed, ám annál kevésbé krémes és lágy. Az inkább áttetsző hidratálórúzsok könnyebben lekopnak a szánkról, ha ilyet használunk, gyakrabban kell újrarúzsozni az ajkunkat. Tudomásul kell vennünk, hogy a tartósságért szárazsággal fizetünk, nem véletlen, hogy az igazán tartós rúzsok „kétlépcsősek”: a festék mellett külön kell gondoskodni az ajak tápanyagellátásáról és hidratálásáról.
Különböző életkorokban más és más dukál
A húszas éveinkben még az összes rúzs jól áll, amelynek színe passzol az egyéniségünkhöz és a ruhatárunkhoz.
A harmincas évek szinte kiáltanak a piros rúzsért: már tudjuk viselni, és még teltek az ajkaink.
A negyvenes éveinkben már fontos, hogy a rúzsunk mennyire hidratál, és mennyire tölti fel az ajkunkat. Gondos ápolással (radírozás, éjszakai ajakkontúr-ápoló szérumok) elodázhatjuk a száj körüli ráncok mélyülését. Az igazán sötét rúzsokról inkább mondjunk le, mert nincs mit tenni, öregítenek.
Az ötvenes éveinktől nagyon kell ügyelnünk az ajak kontúrozására, ekkor már picit „elmosódott” a szánk körvonala, így könnyen „kifut” róla a festék, és maszatos hatást kelt.
 
 
 
Rúd, paletta vagy tubus?
Kép Bár a rúzsok leginkább klasszikus rúd formában kerülnek forgalomba, ám ez nem kőbe vésett szabály, pusztán a hordozhatóság, a könnyű használat és nem utolsósorban a praktikum vezérli a gyártókat. A sminkesek sokkal jobban szeretnek ecsettel rúzsozni, számukra jobb a rúzspaletta, ahol könnyebb a színek keverése is.
A szájfények kiszerelése nagyon változatos:
 • A ferde végű tubusokkal azonnal a szádra viheted a festéket, de a kézfejedre is nyomhatod, hogy utána az ujjaddal vidd fel.
 • A golyós kiszerelésekkel mindig megfelelő mennyiségű festék kerül a szádra.
 • A külön applikátorokkal valóban lehetőséged nyílik a „festésre”: precízen színezheted a szádat.
 • Az ecsetes szájfényekkel tudsz a legszebben dolgozni, egyetlen hátrányuk, hogy amikor az ecsetet visszazárod a tégelybe, akkor a sörték elhajolhatnak, deformálódhatnak.