Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A smink

2009.12.04
Sminkelni csak pontosan és szépen...
Három alapvető dolgot kell mindig szem előtt tartanunk:
· milyen az arcformánk
· milyen hajunk, szemünk és öltözékünk színe
· milyen alkalomra készül a smink

Persze senki arcán nincsen cetli, amelyről le lehetne olvasni, hogy milyen formájú. Akkor hogyan lehet ezt megállapítani? Van erre egy igen egyszerű módszer. Hajunkat hátratűzve kiválasztunk két pontot a homlokunk, a hajunk tövénél, másik kettőt a szemek fölött kétujjnyira halántékunk alatt mindkét oldalon és egy pontot állunkon. Kép Ezeket képzeletben összekötve megtudhatjuk, hogy milyen alakú az arcunk. Lehet: ovális, szögletes, gyémánt alakú, kerek, hosszúkás, háromszög és fordított háromszög alakú. A forma meghatározása fontos, hogy később jól tudjuk alkalmazni a korrektort és a pirosítót.

Mielőtt neki kezdenénk a tényleges sminkelésnek, fontos előkészületeket kell tennünk.
1.       először is egy alapos tisztítás - egy kis vatta, rá arctisztító tonik - ezzel töröljük át 3-4-szer bőrünket
2.       arckrém használata is hasznos, mivel védőréteget képez
3.       vessünk egy pillantást a szemöldökünkre is, hátha igazításra szorul
A szép formájú szemöldök kiemeli a tekintet szépségét. Éppen ezért kell rá különös figyelmet fordítanunk. Hogyan igazítsuk tehát formára?
1.       Húzzunk egy képzeletbeli vonalat a szemöldök kezdetétől orrcimpánkig. Amely szálak ezen túllógnak azt egy csipesszel szedjük ki.
2.       Húzzunk egy másik vonalat ugyancsak az orrcimpától a szemzugig. Itt is a túllógó felesleget kell kihúzgálni.
 
Most már kezdődhet a tényleges sminkelés!
Szemöldökünket egy jól kihegyezett szemceruza segítségével tehetjük dúsabbá. Szemöldökünk tövétől indulva húzzunk körülbelül 4 mm hosszú vonalakat, pontosan Kép követve annak formáját. A vonalak között kell kis helyet hagyni, ne folyjanak össze. Fontos, hogy a ceruza színe hasonló legyen szemöldökünk és hajunk színéhez.

A szemkontúr megrajzolásához is a szemceruza a legpraktikusabb eszköz. A belső szemzug felől indulva egy határozott mozdulattal húzzuk meg a vonalat, amelyet próbáljunk minél közelebb rajzolni a szempillákhoz. Ne haladjunk át többször rajta. Nappalra szürkés vagy barnás, halványabb árnyalatot válasszunk, estére használhatunk feketét is. Ha a folyékony szemkihúzó mellett döntünk, bánjunk vele óvatosan, mivel jóval erőteljesebb a hatása.

A szemhéjpúder színe térjen el szemünkétől, különben nem hívja fel a figyelmet tekintetünkre, de harmonizáljon hajunk és ruházatunk színével. Felfelé ívelő irányba vigyük fel. Érdemes két - egy sötétebb és egy világosabb - színt használni, keverni. Ez feldobja a sminket. A sötétebb színt vigyük fel a szemhéjak aljára közel a pillákhoz, a világosabbat e fölé.

Szemünk is lehet sokféle:
1.       Kerek és kiugró: a világosabb színt egész szemhéjunkra vigyük fel, a sötétebb színt szemünk sarkától indulva befelé satírozzuk.
2.       Mélyen ülő: a világosabb színnel fessük ki szemünket, majd külső sarkát árnyékoljuk a másikkal.
3.       Közel ülő: a szemzugoknál használjunk sok világos púdert, a sötét színt szemünk külső sarkától indítva húzzuk befelé. Egyre halványítsuk, az átmenet minél finomabb legyen. A szem külső sarkát még szemceruzával is erősítsük meg.
4.       Távol ülő: a sötétebb árnyalatú púdert szemünk belső sarkától indulva kifelé vigyük fel. A világosabbat szemhéjunk közepétől kifelé haladva fessük fel. Húzzuk meg a szemkontúrt is!
 Kép
Rúzs
1.       Világos bőrhöz és hajhoz a hideg színek passzolnak: lila vagy padlizsán.
2.       A mediterrán típusú, sötét bőrű és hajú hölgyeknek jól áll a csokoládébarna, bordó vagy téglavörös szín.
3.       Aki egyik szélsőséges típushoz sem tartozik, az kedvére válogathat a színek  között. "Mindennapos használatra" nem való a nagyon erős rúzs, de egy esti sminkbe az is belefér.
4.       Arra természetesen mindenkinek ügyelnie kell, hogy a rúzs színe harmonizáljon a smink többi alkotóelemével, a hajszínnel és a ruházattal.
 
Púder
Kép Senkinek sem egyenletes az arcbőre, tehát nem lehet általános, minden hibát eltüntető púdert találni. A trükk a színes púder. Keverj az alap porhoz egy kis sárgát, ami elfedi a kisebb ráncokat, a sárgabarack és a pink élénkít, az orgona jól mutat esti világításnál. Érdemes kísérletezni!


Most már mindannyiunknak szép, tiszta és tökéletesen sminkelt az arca. Persze ezután is akad még tennivaló. Például mi a helyzet a különböző testtájaink epilálásával?
Legyen ez egy következő téma!