Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogyókúra könnyedén

2009.12.03
ELŐSZÓ
=======
 
 
Mi a kövérség oka?
---------------------------
A pszichológusok szerint önsajnálat, unalom, bánat, szeretetlenség, elhagyatottság érzésének következményeként fellépő fegyelmezetlenség és felvilágosultság hiánya. Vagyis az egyensúlyi állapot megváltozik. Ennek központja a hipotalamuszban lévő éhség-, illetve telítettségi központ. A testsúlyszabályozást "alapvetően genetikai tényezők, a csecsemő, és kisgyermekkori táplálkozási szokások hatására kialakult zsírsejtszám határozza meg" - írja Kiss Ákos pszichológus - vagyis az eleve helytelen evés. "....kísérleti eredmények szerint, a kalória megszorítás élettartamot meghosszabbító hatású lehet, a határ feltehetően az immunműködés kedvező befolyásolása révén érvényesül....Az elhízottak hajlamosak különböző izgalmi állapotaikat összetéveszteni az éhséggel" - idézünk tovább Kiss Ákostól. - " A belső kontrollos személyek úgy látják, hogy a megerősítők (cselekedeteik) előfordulását belülről, saját kezükben tartják. A külső kontrollos személyek viszont úgy érzik, hogy a megerősítések megjelenése rajtuk kívül álló tényezőtől, s nem saját cselekedeteiktől függ."
Mindazonáltal a kövér ember kockáztatja az egészségét, ráadásul nem is divatos manapság. Oka lehet a túlzottan bíráló szülői magatartás, a tanárok, a főnökök helytelen viszonyulása, a tudat alatti halálfélelem, a negatív gondolkodás minták, esetleg a bűntudat. Az ételt gyakran a saját jutalmazásunkra használjuk - gyerekkori mintáink alapján: a csecsemők sírását például etetéssel csillapítják, a gyerekek jutalmazására édességeket használnak. A gyógyulás első lépése: szabadulás a negatív gondolatoktól a megbocsátás és a szeretet által.
 
Szeressük a testünket is!
-------------------------------------
Ehhez meg kell tanulnunk a táplálkozás igazi tudományát, művészetét.
Diéta alatt nem szabad ízetlen, egyhangú étkeket, önkínzást elképzelni. Sokan esküsznek a néhány napos vagy hónapos szigorú szenvedésre, mert olyankor több kilót leadtak egyszerre. Mindegyik fogyókúra egyoldalú táplálkozáson alapul, amivel nem lehet és nem szabad élni - sem rövidebb, sem hosszabb ideig. Tartós ártalmaikat, a hiánybetegségeket talán soha nem heverjük ki. Visszatérve ezután a szokásos helytelen étrendre, szervezetünk kiéhezett farkasként válaszol, majd pillanatok alatt szedi vissza az elveszített testsúly többszörösét.
 
Kísérletezzünk!
-----------------------
Tegyünk kísérleteket az ételek helyes megválasztásával, a jó receptek elsajátításával, hiszen nem az evés az ellenségünk, hanem az éhség. Az evés igenis okozzon gyönyörűséget testnek, léleknek! Aki lemond az evés gyönyöréről, szorongani kezd, támadóvá válik - először másokkal szemben, majd önpusztítóvá lesz. Súlyos idegbetegségekben, álmatlanságban szenvedhet, akárcsak elvonókúrán lenne.
 
A modern tudomány álláspontja
----------------------------------------------
Az evés a természet és a kultúra közötti szakrális, elemi kapcsolat, de nem lehet öncélú, sem menekülés az élet megpróbáltatásai vagy vélt bajaitól.
Tudnunk kell, hogy szervezetünk jólétéhez a savak és a lúgok tökéletes egyensúlyára van szükségünk. Savképzők a fehérjék és a szénhidrátok, lúgosak a főzelékek, a saláták, a nyers ételek és a gyümölcsök jó része. Étkezéseinkben uralkodjon a zöld szín! Ez utóbbiból jóval többet kellene magunkhoz vennünk! Ha ezt diétának fogjuk fel, ám legyen, de sose éhezzünk! Az eredmény magától fog beszélni - persze nem egyetlen hónap leforgása alatt. Aki gyorsabban akar fogyni, egye tele magát nyers zöldfélékkel. Ráadásul nemcsak ennünk kell rendszeresen, hanem jócskán innunk, mozognunk is.
Aki ragaszkodik az állati fehérjékhez, legalább mindig főzelékfélével, zöldséggel együtt fogyassza, nem pedig szénhidráttal. És fordítva: ha szénhidrátot (gabonát) vesz magához, ne fehérjével, hanem zöldségfélével tegye.
 
Aranyszabály
--------------------
4-5 óránként kerüljön valami a gyomorba, hogy ne legyen éhségérzetünk, ne "lyukadjon ki" a gyomor. Az állati fehérjék, sajtok, túrók, egyébként nagyon sok zsírt, kalóriát tartalmaznak, fogyókúrához helyettesítsük ezeket növényi fehérjékkel. Ebben a könyvben igyekszünk megfelelni ennek a követelménynek.
Az állatoknak nincs ilyen gondjuk, kivéve a kevés mozgásnak kitett, édességekkel tömött kedvenceinket, "akik" könyörgő tekintettel bármit kicsalhatnak tőlünk, pedig csupán foglalkozás-, szeretet-, vagy mozgásigényük hiányát pótolják. Az állatok - természetes körülményeik között - pontosan tudják, mit, mikor, mennyit egyenek.
Az emésztőrendszerben: a szájban, a gyomorban és a belekben enzimek dolgoznak. A helytelen tápanyagegyensúllyal valamelyik enzimet túlterheljük - így eztán nem teljesíti a küldetését. Bármelyikből mutatkozik túltermelés, azonnal felborul a szervezet egyensúlya.
Kőkorszaki elődeink, ha sikeres volt a vadászat, napokig csak húst ettek, mert nem ismerték a tartósítást. Ha nem volt vadászsiker, hónapokig gumókat, gabonákat, káposztát, hagymákat szedtek. Nem voltak gondjaik az elhízással. Viszont a táplálék megszerzéséért igen sokat mozogtak! A Bibliában sem találkozhatunk elhízott emberekkel. Ők még egészségesen étkeztek.
 
A napi igény
-------------------
A teljes őrlésű lisztfélék, a barna rizs, a hüvelyesek magas vitamin-, ásványi anyag-, rosttartalmuk miatt napi szükségletű táplálékok. Serkentik a beleket, megkötik a káros anyagokat, emiatt méregtelenítenek, elkerülhető velük a bélrenyheség és az elhízás. Továbbá biztosítják a jóllakást. Cukorbetegek is ehetik. Ha vízben főtt zabkásával kezdjük a napot, elnyomja az éhség érzetét.
A cukrot viszont tanácsos elkerülni! Még a barna cukrot is! Édesítésre, befőzéshez használjunk mézet! Nem igaz, hogy minden étkezést édességgel vagy sajttal kell befejeznünk. Az pusztán polgári rossz szokás a sokfogásos menü után. Az evést fejezzük be inkább gyümölccsel, bár fogyókúránál csak kevéssel - de sohasem banánnal!
Ne feledjük, a korral egyre rosszabbul emésztjük meg a húsból származó fehérjéket és zsírokat! A szójakészítményekből tökéletesen hozzájutunk a szükséges fehérjékhez. Persze, azok sem jók mindennapi fogyasztásra. Csak hát ahhoz meg kell tanulnunk ízletesen főzni!
A "gyári" körülmények között tartott vágóállatok sohasem láttak friss mezőt, szabad eget. A húsuk stresszes, ami kiderül a fazékban, mert kőkeményre összehúzódik, és minél tovább sütjük-főzzük, annál rágósabb lesz.
 
Magyarországon népbetegség az elhízás
-----------------------------------------------------------
A magyarok 60%-a túlsúlyos. Mindez összefügg a rossz táplálkozási szokásokkal, a mozgáshiánnyal, a stresszel, a testi-lelki bizonytalansággal. Ezért aztán elsők vagyunk a világranglistán a szív- és érrendszeri halálozásban, az öngyilkosságokban. A fejlettebb országokban ezek a bajok már kissé visszaszorulóban vannak. Az elhízással általában együtt jár a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a szívbaj, az agyvérzés, a trombózis, a súlyos ízületi- és reumatikus megbetegedések, a csontritkulás. Természetesen mindnek köze van az állati zsírokhoz, a finomított olajokhoz, a vegyileg fehérre kezelt margarinhoz és cukorhoz, a sok sóhoz, a finomra hántolt gabonafélékhez.
 
Egészségesebb életmód
------------------------------------
Több mozgással, soványabb étkezéssel lassul az öregedési folyamat, jobban alszunk, s nyomában kialakul a természetes testi-lelki egyensúly. Tornázzunk reggelente! Kiránduljunk a családdal vagy a barátokkal a hétvégeken! Menjünk úszni! Ha valaki szereti számlálni a kalóriákat, legföljebb napi 800 kilokalóriát vegyen magához. A napi maximális energia felvétel: zsírokból vagy olajokból 20 %, szénhidrátból 50-55 %, fehérjéből legfeljebb 15-20 % legyen. ha hozzá hetenként csak 2-3-szor úszunk, szaunázunk vagy tornázunk, elérjük azt, amit akarunk. Ha a munkahelyünkre gyalog megyünk, máris leróhatjuk a mozgásszükségletünket. (Olykor valóban hamarabb odaérünk gyalogosan, mint közlekedési eszközzel, persze viszonylag tiszta levegőn, nem a belváros közepén.)
Dr. Rusznyák István (a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, orvos) 1947-ben már azt hirdette: " A fehérje rossz tüzelőanyag, mert melegértékének csak kis hányada használódik ki a szerveztben". Tehát nem gazdaságos, sőt drága, a testünket elsalakosítja, erősen igénybe veszi méregtelenítő és kiválasztó szerveinket, vagyis a májat és a vesét. A zöldségek viszont fiatalítanak, amíg a fehérjék öregítenek, koptatják a szervezetet.
 
Húsok
----------
A sertéshúsról kiderült, hogy rosszul emészthető, köszvényt, reumát okoz, a legújabb kutatások szerint az influenzajárványok és a rákos megbetegedések előidézője, zsírtartalma maradandóan leülepedik az ízületekben. A marhahús okozta szivacsos agyvelőgyulladás már sok ember halálát okozta. A belsőségek mind méregkiválasztó szervek, tehát tartalmazzák a táplálékokból kiszűrt mérgeket. A birkahús gyakran a marháéval azonos kórokozóval rendelkezik.
A baromfiak a tömegtermelés termékeiként ránk örökíthetik a pestist, a stresszes húst, a tápként szolgáló elhullott állatok és halak csontlisztjét, a velük föletetett antibiotikumokat s a bőrükben halmozódó káros
koleszterint.
 
Kalciumforrások
------------------------
Nálunk népbetegség a csontritkulás. Már kicsi gyerekkorban megkezdődik, főleg lányoknál, mert helytelenül táplálkozunk, a gyerekeket édességekkel és tésztákkal kényeztetjük.
A legjobb kalciumforrásaink: a teljes őrlésű gabonák és csíráztatott magvaik (bab, zsázsa, lucerna, búza, lencse).
A bolti tej e célra nem alkalmas, mert pasztőrözött, ultrapasztőrözött, homogenizált, gyakran tartós tej. A gyári eljárásokkal valójában megfosztották minden hasznos tulajdonságától. Proteinjei, enzimjei vegyileg átalakulnak, s inkább salakosodást, székrekedést okoznak. A legrosszabb a homogenizált fajta: elmeszesíti az érfalakat, szívbetegséghez vezethet, rákot okozhat és hizlal. Az így kezelt tejektől származik a tejallergia. Az emberek 60-70%-a nem tudja a tejben lévő laktózt (tejcukor) megemészteni. A sovány tejek valamivel jobbak, mert kevesebb bennük a laktóz. Más a helyzet a friss, falusi tehéntejjel, csak ahhoz többségünk nem juthat hozzá. A kecsketej viszont még az allergiásoknak sem szokott bajt okozni. A legnagyobb kalcium- és enzimforrás a friss tavaszi és őszi tej. Egyes piacokon kapható. Ezeket forraljuk fel és néhány percig főzzük.
A konyhasó megköti a szervezetben a folyadékot, felduzzasztja a szöveteket, ödémát okoz. Kerüljük a készen kapható konzerveket és a befőtteket! Tartósító anyaguk allergizál, alapanyagaik egészségtelenek: só, cukor, ételfestékek, mesterséges aromák. A dobozos üdítőket és a konzerveket pedig alumíniumtartalmú dobozokban tárolják, tehát szintén kerülendőek.
 
Tejtermékek és tojás
-------------------------------
Kis mennyiségben nem eredményeznek elhízást, holott sok állati zsírt tartalmaznak. Szervezetünknek szüksége van fehérjékre, mégpedig testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira! Nem többre. A fele lehet állati eredetű (tejföl, joghurt, kefir, sajtok, túrók), de a másik fele származzon növényekből (hüvelyesek, gabonák, kenyérfélék). Ezek gazdag kalciumforrások is. A fogyni vágyók a tejtermékeket inkább zöldségekkel, ne gabonákkal egyék. A népi gyógyászatban az egészség jelképe az aludttej. Ekkor a tejcukor tejsavvá alakul át és megdermed. Meleg nyárban a legjobb szomjoltó. jellemző, hogy a gyári tejekből gyakran rossz minőségű, sokszor keserű vagy büdös ital lesz.
A joghurtot az ázsiai nomádok gyógyító italnak tartották. Amikor a tudósok megvizsgálták a legmagasabb statisztikai életkort elért népeket, a bolgárokat találták a táblázat csúcsán. Ekkor derült ki, hogy fő táplálékuk a joghurt. B1-, B2-, C-vitamint, kalciumot foszfort, nikotinsavat, ásványi sókat tartalmaz. Gátolja a többi baktérium szaporodását, ezáltal méregtelenít. A bélbaktériumokat pusztító antibiotikumok mellé kiegészítőnek szokta rendelni az orvos. ételeinkbe tejföl helyett használhatjuk a még soványabb kefirrel felváltva.
Akik nem bírják a friss tejet, azok is jól viszonyulnak a túró erjesztett fehérjéihez. A tehén- és a kecsketúró viszonylag sovány, tehát diétákhoz alkalmas, amíg a juhtúró igen magas zsírtartalmú, vagyis a fogyókúránál kerüljük.
A sajtok sűrítetten tartalmazzák a tej, zsírban oldódó vitaminjait: koleszterint, lecitint, a_ és D-vitamint. Az este megevett sajt "ólom a gyomorban", a le nem bontott zsírok és fehérjék aránya miatt. A puha sajtok kissé könnyebbek (márvány, camembert, Anikó, Göcseji, Hóvirág, stb.). Vigyázzunk, hamar romlanak! A vegetáriánus görögök hús helyett sajtáldozatot mutattak be isteneiknek. Hippokratész iskolájának gyógyászai sajtos, mézes, gabonával kevert bort itattak a betegeikkel. A Biblia többször emlegeti a tejtermékeket. A rómaiaknál főleg a kecske- és a juhsajt dívott reggelire: bort, kenyeret, sajtot ettek. Érdekesség, hogy a régi magyar város, Késmárk (ma Szlovákia) neve a német Kasemarkt szóból származik és sajtpiacot jelent. Környékén ugyanis messze földön híres sajtokat készítettek, amelyeket a város piacán árultak. A török hódoltság idején a szultán sajtban fizettette meg az adót lakosaival.
A tojás évezredek óta szerepel az emberek étlapján. Valószínűleg mindenféle madártól származót ettek, eleinte nyersen. Egyiptom korai időszakában már tartottak a házaknál libát és kacsát. Az ábrázolásokon megtalálhatjuk a kakasokat, a struccokat, a galambokat és a darvakat is a libák és a kacsák mellett. A Biblia helyszínein Kr.e. ezer évvel tartottak tyúkot. A római Apicius szakácsa tojással habarta be a főzelékeket.
A tojás az egész világon a termékenység szimbóluma, hiszen új élet fakad belőle. A tojás tiszteletét a zsidó és a keresztény vallás megőrizte a tavaszi ünnepeken. Az élet fenntartásához szükséges összes fontos anyagot tartalmazza, mégpedig: 5 g fehérjét, 5 g zsírt, A-, B1-, B2-, D-, E-vitamint, kalciumot, vasat, foszfort, 20g koleszterint (többsége "jó" koleszterint, amiből a szervezetünknek napi 30 grammra van szüksége). A tojásnak is nyáron magasabb a vitamintartalma, főleg, ha kapirgáló tyúkoktól származik, nem pedig tojássárgából.
A hígabb állapotú tojás könnyebben emészthető, a kemény tojás nehezebben. A fehérje könnyű, a sárgája nehéz. A kemény tojásban a hasznos koleszterin elbomlik, csak a káros marad meg. A felforrósított olajban készült rántotta nem alkalmas fogyókúrához, süssük inkább frissen reszelt hagymán, paradicsomon, paprikán és annak levében, ne túl keményre.
Ne igyunk kávét, fekete teát, csokoládét és kólát! Mindegyik kivonja a szervezetből a létfontosságú kalciumot. A hatásuk viszont csak rövid ideig tart, elősegítik az éhség érzetét.
 
A húsevés alapvetően nem felel meg az emberi természetnek
------------------------------------------------------------------------------------------
Az ember csak a növénytelen jégkorszakban, kényszerűségből vadászott állatokra. Fogazatunk nem tépő-, hanem őrlő mozdulatokkal dolgozik. A vegetarianizmus nem szakta vagy vallás manapság: növényevő volt Platón, Püthagorasz, a keleti lámák, a jógik és százmilliós hindu tömegek. A híres emberek közül: Apollóniusz, Giordano Bruno, Leonardo, Rousseau, Franklin, G.B. Shaw, Tolsztoj, Rodin, Edison, Tagore, Maeterlinck, Upton Sinclair, Gandhi, Greta Garbo, Erzsébet királyné, stb. G.B. Shaw szerint a húsevés éppolyan megrögzött szenvedély, mint a szeszesital-fogyasztás, vagy a dohányzás. A katolikusok számos szentje utasította el a húsevést: mint Assissi Szent Ferenc, a trappista rendbéliek és mások....Közülük senki sem volt elhízott, és általában elég sokáig éltek.
A vadon élő állat azért egészséges, mert ösztönösen cselekszik. A ragadozók sem esznek többet, mint amennyit a létfenntartásuk megkíván. Csupán az ember töm magába sokkal többet, amennyit a rossz mintái alapján követ. Az emberhez legközelebb álló állatok: az orángutánok, a gorillák, a csimpánzok fogazata erős, akár az emberé. Egyikük sem húsevő - inkább gyümölcsevő. nem fordul elő közöttük sem rák, sem gyomorbaj. Az ember fogazata is épp ezért hamarabb romlik. Nem csak a fölösleges fehérjemaradékoktól, hanem a forró és hideg ételek váltakozásától, a cukortól és a vitaminszegény táplálkozástól ilyen. A hús azért sem lehet eredeti táplálékunk, mert nyersen ehetetlen. Amikor a gyerekek éretlen gyümölcsöt, káposztatorzsát, répát "lopnak", csupán önkéntelenül fedezik a hiányzó vitamin- és ásványi só hiányukat.
 
A vegetarianizmus korlátai
---------------------------------------
A kizárólagos növényevés persze kivitelezhetetlen gazdasági és éghajlati körülményeink között. Azonban megannyi idényzöldség és gyümölcs olcsón megvásárolható. ne becsüljük le a káposztát és a savanyú káposztát (a szegények "doktorát"), a hagymát, a céklát, a feketeretket, a leveszöldségeket, a magyar almát és körtét! ne pazaroljuk a pénzünket drága déligyümölcsökre: éretlen citromra, narancsra, mandarinra, banánra! Nem felelnek meg az immunrendszerünknek, s a mesterséges tárolás következtében vitamintartalmuk megsemmisül. A hozzáértés nélkül vett táplálék drága, és mi az egészségünkkel fizetünk érte.
A nagypapájukra hivatkozó nagyevők és nagyivók eltékozolják az örökségüket, hiába éltek az ősök sokáig. A mai körülmények között már nem élhetünk így!
 
A mértékletesség
--------------------------
A mértékletesség az egészség alfája és omegája. Az életenergia nem örökölt hajlam, hanem kizárólag rajtunk múlik. ne engedjük a teste energiapazarlással öregedni, amikor a szellemünk még fiatal! Híres filmsztárok élnek állandó gyümölcs- és zöldségből nyert leveken. Még a szépségápolás is a gyomron keresztül történik! Ha megkérdeznénk Antoniust, miért szerette a csöppet sem fiatal Kleopátrát, azt válaszolná, hogy gyönyörű és csábító volt. Hatsepszut fáraónőt azért gyilkolta meg a hatalomra törő férje, egyben féltestvére, mert nem bírt annak testi és szellemi fölényével, és mert annyian rajongtak érte.
A faggyúmirigyes, tisztátalan bőr okozója szintén a túl sok fehérje, a fűszeres, ecetes, vitaminszegény étel. Az alkohol és a nikotin ugyan valamennyire segít lebontani a sejtek fölösleges zsírjait, de tönkreteszi a bőrt, az agysejteket és a tudatot. A citrom viszont ragyogó a bőrtágulásra, izzadásra - külsőleg. Az arcbőrt a vaj teszi varázslatossá. A tejszínt és a tejfölt is inkább külsőleg alkalmazzuk, mint együk. "Az egészség és a szépség együvé tartozik" - írta Bicsérdy Hédi - "az életet csak élő anyagokkal lehet fönntartani, a leölt állatokban pedig megállott az élet". Hozzátesszük, hogy a főtt zöldségekben, gyümölcsökben is lényegesen kevesebb az "élet", vagyis a létfontosságú vitamin, mint a nyersekben.
A Károli-féle Biblia 1842-es kiadásában így szól Mózes: "És mondá az Isten: ímé, adtam néktek minden maghozó füvet, mely vagyon az egész földnek színén, és minden gyümölcstermő és maghozó fát, hogy azok legyenek néktek eledeletekre." Az állatokat akkor csak áldozati tárgyaknak tekintették, s emiatt ritkán fogyasztották. Gabonát azonban rendszeresen és sokat ettek.
A hőkezelt élelmiszerekből kiölték a baktériumok javát, de a vírusokat nem, viszont elértéktelenedtek bennük a létfontosságú enzimek. Kerüljük tehát a konzerveket - akár üveges, akár dobozos! Azoknál lényegesen jobb a mélyhűtött élelmiszer. Ha felesleges anyagokkal terheljük a szervezetünket, ezek felgyülemlenek, lerakódnak, és a lehető legnagyobb kárt okozzák. Alattomos folyamat, mert már csak a káros - kóros következményeket vesszük észre.
 
A helyes táplálkozás
-------------------------------
A helyes táplálkozás révén majd minden betegség megelőzhető vagy gyógyítható, ráadásul a fogyás is elérhető.
Takarítsuk ki az elszánáshoz a kamrát vagy a hűtőt, a fagyasztót, hogy véletlenül se nyúlhassunk "rosszhoz"! Mondjunk le az összes konzervről, húsos élelmiszerről, szalonnáról, kolbászról, zsírokról, margarinról, finomított olajról, cukorról, fehér lisztekről, grízről, tésztákról, bonbonról, kekszről, csokoládéról, süteményről, sűrített tejről, kávéról, kakaóról, cukrozott gyümölcsről és befőttről, tejporról, szörpökről, füstölt élelmiszerekről, alkoholos italokról, kóláról, szaharinról, egyéb mesterséges ízesítőkről, húsleves kockákról, fehér rizsről, jégkrémekről, lejárt vagy penészes (a legnagyobb rákkeltő) élelmiszerekről, a sok sóról! Só gyanánt nátriumszegény vagy jódban gazdag tengeri sót használjunk! Itt szereplő receptjeinket nátriumszegény só mennyiségéhez írtuk, a tengeri sóból ugyanis valamivel kevesebb szükséges.
Alakítsuk ki a rendszeres étkezési időnket, amihez aztán minden körülmények között ragaszkodunk! Előbb utóbb tisztelni kénytelen majd törekvéseinket a környezetünk is, ha jó példával járunk elől.
Reggelire: együnk friss gyümölcsöt, hazai terméket, vagy salátákat, zöldségeket, cukor nélküli kompótot, sok gyógyteát (csipke-, hársfa-, citromfű-, borsmentateát). ne kávéval és cigarettával indítsuk a napot!
Ebédre: vigyünk magunkkal hajszálvékony barna kenyérből készített sajtos, zöldséges, salátás szendvicset otthonról, ha csak a tömegétkeztetés áll a rendelkezésünkre. Ha mégis kénytelenek vagyunk az üzemi konyhát igénybe venni, válasszuk ki a legkevésbé károsat, a legsoványabbat, a legtöbb zöldfőzeléket tartalmazó ételt vagy salátát.
Vacsorára: együnk vékony szelet rozskenyeret (megpirítva) vagy barna rizst, teljes őrlésű lisztből készült ételeket, s igyunk hozzá gyógyteákat, mert nyugtatják a gyomrot, elősegítik a jó alvást. Estére nem valók a nyers zöldségek és a gyümölcsök. Legfeljebb egy almát rágcsálhatunk el. A zöldségek ugyanis felfújnak, megzavarják az álmot, a gyümölcsök pedig a bélben erjednek, s nyugalmi helyzetben alkoholt termelnek. Ugyanígy van a gyümölcslevekkel is. Aki nem szereti a gyógyteákat, igyon sok szénsavmentes ásványvizet.
A testmozgás minden időszakban ajánlott. A torna, a séta, a tánc, a szex mind erősíti a közérzetünket és az önbecsülésünket.
 
A legfontosabb szabályok:
- Csak annyit együnk, amennyit feltétlenül szükséges - akár a vadon élő állatok. A jóllakott oroszlán előtt vidáman korzózhatnak a gazellák, az óriáskígyók elfordítják a fejüket a táplálásukra szánt egerek elől.
- Savanyítás helyett lúgosítsuk a szervezetünket! (Azaz együnk több zöldséget!)
- Inkább többször együnk, de keveset! Ügyeljünk arra, hogy az egyik étkezéstől a másikig a gyomor teljesen kiürüljön, különben tökéletlen az emésztés, az újabb élelem csak erjedésnek indul benne. Legfeljebb háromszor együnk naponta, azaz 4-5 óránként, ne többször!
- Nagyon alaposan rágjuk meg az ételt! ne együnk egyszerre hideget és meleget! A langyos ételektől, italoktól melegség járja át a testet: kitágulnak az erek, a szervezet jobb feldolgozásra képes, kiüríti a salakanyagokat, élénkíti a gyomormirigyeket.
 
Böjtölés
------------
Említésre méltó a fogyókúrához és az egész szervezet működőképességéhez, salaktalanításához a léböjt kúra. Őseink is gyakorolták. Csupán elhatározás kérdése a dolog. Ilyenkor csak folyadékot veszünk magunkhoz: buborék nélküli ásványvizet, frissen kipréselt gyümölcs- és zöldségleveket, gyógyteákat, valamint rizsnyákot. A rizsnyák bőséges vízben nagyon puhára szétfőtt barnarizs, amit kicsit megsózunk, aztán pépesre mixeljük és szűrt, állott vízzel hígítunk. Ezzel kibéleljük a gyomrot, hogy megszűnjön az éhségérzet. A tíznapos böjt első két napján még hiányzik a szilárd táplálék, de ekkor kell erősnek lenni, mert a harmadik napon ez az érzés megszűnik. Egy tíznapos kúra végére legalább 2-3 kilótól megszabadulunk, és tökéletesen egészségesnek érezzük magunkat. Az arcbőrünk megfiatalodik, elmúlnak a testi fájdalmak, a közérzetünk megújul. Fontos, hogy napi 2-4 liter folyadékot igyunk hozzá! Aki gyorsítani szeretné az eredményt, adjon magának reggelente langyos, kamillás beöntést és/vagy igyon reggelente glaubersós vizet. Megéri a szépségünk és az egészségünk!
Ciceró, a híres római államférfi a Krisztus előtti évszázadban megállapította: Minden egészséges, ami a természet törvényei szerint történik. Úgy értette, hogy természetes, ésszerű táplálkozással, szellemi tornával és testgyakorlással megvalósítható az egészséges élet.
 
Fogyaszt az almahéj tea és a fokhagyma
------------------------------------------------------------
Fogyókúrázók számára nélkülözhetetlen az almahéjtea, ugyanis tápláló, idegnyugtató, a kövérségre hajlamosak állandó itala legyen. Az almában található vitaminok mindegyikét tartalmazza. Mindkettő receptjét megtalálja a több, mint 150 étel leírása között.
Receptjeink általában 4 személyre szólnak. A mennyiségek rövidítései:
kk. = kávéskanál
ek. = evőkanál
cs. = csomag vagy csokor
1 l = liter
g    = gramm
kg = kilogramm
dl   = deciliter
1 csésze = 1 deciliter
1 pohár kefir = 2 dl kefir
 
A TUDÁS FÁJÁNAK GYÜMÖLCSE: AZ ALMA
===================================
A /vad alma/ csakugyan az emberiség legősibb gyümölcse. Az antik görögök már különböző fajtáit is ismerték, azután Aphrodité aranyalmája a szerelem és a termékenység jelképe lett. A többnyire vegetáriánus rómaiaknál ezzel fejezték be az étkezéseket. Igazi nemesítésére a 17. századi Franciaországban került sor. Gyógyhatásainak ismerete a görögöktől származik. Ők érelmeszesedésre, ízületi gyulladásra, szívbetegségekre, köszvényre, menstruációs zavarokra, illetve aranyér ellen javallották. Az almahéjtea náluk vált a bél- és gyomorpanaszok gyógyszerévé.
A magyar népi gyógyászat szerint minden része hasznos: az almafa gyökere jó a malária, a cukorbaj ellen. A gyümölcs reszeléke mindenféle hasmenés, vérhas és tífusz gyógyszere. Az almadiéta (napi másfél kilogramm alma 3 napon át) hatása jól ismert az emlékezőtehetségre, szabályozza a máj és vese működését, hatásos a köszvény, az elhájasodás, a húgy utak fertőzései ellen. Almakúra idején napi 1-2 pohár almabort és pirított rozskenyeret is lehet fogyasztani.
A frissen kisajtolt alma lé láz- és gyulladáscsökkentő. Szünteti az álmatlanságot, az ízületi gyulladást és az emésztési zavarokat, elűzi a bélférgeket - ha nem fogyasztunk mellé állati fehérjét. A régi hiedelem ma is megállja a helyét: sápkór (vérszegénység) ellen néhány napra vasszögeket szúrunk az almába, majd azokat kivéve, megetetjük a beteggel a gyümölcsöt.
Tartalmaz vitaminokat: A-vitamin (béta karotin formájában), B1-, B2-, C-vitamint. Ásványi anyagai: kálium, nikotinsav, foszfor, réz, mangán, cink, de a legfontosabb számunkra a pektin. Ez olyan nagymolekulájú szénhidrát, ami korlátozza a káros koleszterin felszívódását, tehát méregtelenítő, ugyanakkor rostanyag- és kalóriadús. Az egészséges ember napi pektin szükséglete 10-15 g, ami 3-5 darab almának felel meg. A minimális igény napi két alma, az egyiknek pedig a magját is rágcsáljuk meg, mert az almamagban található B17 vitamin csökkenti a rákbetegségre való hajlamot.
Az almaecet szintén ősrégi népi gyógyszer: toroköblögetéshez baktériumölő, valamint ivása gyógyszer az elhízás ellen. Azóta tudományosan bizonyított, hogy csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, pektintartalma szabályozza a vércukrot, fokozza a gyomor teltségérzetét, mert lassítja tartalmának ürítését.
Mivel az egészség a szépség forrása is, az almaszeletek tejjel való főzete - kihűtve - alkalmas arcpakoláshoz. Petrezselyemmel keverve, ránctalanít.
 
Almaleves (sósan)
--------------------------
4 cikkekre szabott, megtisztított jonatán almát, 1 kis fej lila hagymát fél liter vízben megfőzünk, majd kihűtjük. 2 dl sovány tejföllel, sóval, fehér borssal összeturmixoljuk. Tálaláskor megszórjuk frisen vágott snidlinggel.
Almaleves (édesen)
-----------------------------
1 kg golden almát meghámozunk, cikkekre vágunk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. A főzővízbe őrölt fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, reszelt citromhéjat, egy csipet nátriumszegény vagy tengeri sót és 2 evőkanál mézet teszünk. Egészen puhára főzzük.
Besűríthetjük 1-2 tojássárgájával alaposan kikevert almaborral, amit óvatosan habverővel kevergetünk a meleg leveshez. A felvert tojáshabot tálaláskor a tetejére rakhatjuk, mint a madártejnél.
Almás hamburger
--------------------------
8 szelet hajszálvékony rozskenyeret megkenünk hidegen sajtolt olajjal, mindegyikre ráhelyezünk 1-2 db, centi vastagra vágott almaszeletet, 1-1 vékonyra vágott Pannónia sajtot, 3 gerezd préselt fokhagymát oszlatunk rájuk. Előmelegített sütőben 15 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot. Zöldsalátával kirakott tálra, egymás mellé tesszük a megsült kenyérszeleteket. Díszítsük az idénynek megfelelően: snidlinggel, póréhagymával, paprikával.
Sült alma
--------------
Személyenként 2 egész almát héjastól megmosunk, félbevágjuk, kivájjuk belőlük a csutkát, s ahelyükre durvára darabolt diót, a tetejükre pedig 1 evőkanál cukor nélkül eltett piros lekvárt teszünk. A fél almákat ezután a tepsiben egymás mellé állítjuk, és kb. 25 perc alatt megsütjük.
Sült alma tésztában
------------------------------
Kiolajozott tepsibe 2 cm-es vastagságban héjas almaszeleteket fektetünk (a magházuk nélkül), gazdagon meghintjük darált dióval. Barna lisztből készült palacsintatésztával befedjük, amihez citromhéjat, vízben felforralt mazsolát és 1 evőkanál kukoricaolajat adunk. Szép pirosra sütjük.
Almahab
-------------
75 dkg hámozott, felszeletelt almát, fél citrom levét, 1-2 dl fehér bort (vagy almabort) frissen reszelt citromhéjat, 1 csipet szerecsendiót 5 percig összefőzünk. Kihűtjük. Egy evőkanál mézet, 1 evőkanál rumot teszünk bele, majd 2 tojásfehérjével (mixerben) habbá verjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Almakrém
---------------
2 kg megtisztított, felkockázott golden almát, 3 evőkanál mézet, csipetnyi fahéjat, 1 citrom levét és reszelt héját fél liter vízben megfőzünk, kihűtjük, majd összeturmixoljuk.
Alma hidegen, túróval
-------------------------------
2 nagy almát megfelezünk, kivájjuk a közepét, a vágásfelületet citromlével megkenjük. 12 dkg tehéntúró, 2 evőkanál sovány tejföl, 2 kávéskanál reszelt torma vagy zsázsa, csipetnyi só keverékével töltjük meg a fél almákat. A tetejükre snidlinget vagy apróra vágott újhagymát szórunk. Bármilyen salátaféle levelén (például pitypangon, nemes porcsinon is) tálalhatjuk.
 
A MÁSIK KEDVENCÜNK: A KÖRTE
===========================
A /körte/ az almához hasonlóan mérsékelt égövi gyümölcs. Az antik görögöktől vették át a rómaiak és a kelták is. Országunkban a legjobb fajták széles választékát találhatjuk meg belőle. Az almához hasonlóan szinte egész télen kapható, és éppúgy alkalmas gyümölcskúrákhoz. Ne kerüljék a székrekedésben szenvedők, az epebetegek, a reumások, a köszvényesek és az érbetegek! Fogyókúrához pirított rozskenyérrel együk. Igen jót tesz az idegeknek. Fölséges íze és illata remek aromaanyagaiból származik. Oldja a húgykősavat, a káros sólerakódásokat, savtalanítja a szervezetünket. Sült és főtt változatai szintén megtartják vas-, foszfor-, rost-, szénhidrát- és fehérjetartalmukat. 3-8 napos méregtelenítő kúrákhoz is ajánlatos.
Sajtos körte hidegen
------------------------------
4 db körtét meghámozunk, félbevágjuk, a magházukat kivesszük, és a vágott felületet megdörzsüljük citromlével, nehogy megbarnuljon. Egy dobor krémsajthoz hozzákeverünk 1 késhegynyi fehér borsot, 1 evőkanál vágott petrezselymet, 1 késhegynyi szerecsendiót. Ezzel megtöltjük a körtéket. A tetejükre kerülhet egy-egy szem dió vagy dióreszelék. Hűtés után tálaljuk.
Sajtos körte melegen
-------------------------------
4 db körtét megmosunk, megfelezünk, kivesszük a magházát. Beletöltjük 5 dkg márványsajt, 5 dkg trappista sajt, 5 dkg füstölt sajt és egy kemény tojás reszelékét csipetnyi fehér bors, szerecsendió és őrölt kömény keverékével. Ezzel megtöltjük a félkörtéket, aztán előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Bármilyen főtt zöldséggel vagy nyers salátával tálalhatjuk.