Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A böjt

2009.11.29
A böjt
 
Nemcsak a táplálkozással foglalkozó szakemberek, hanem azok is rendkívül fontosnak tartják a rendszeresen ismételt böjtölést, akik az élet meghosszabbításának a lehetőségeit kutatják. A számos variáció közül talán a leghatékonyabb Paul és Patricia Bragg módszere, bár ennek is vannak hibái. Elsősorban azt említeném meg, hogy meglehetősen lassan, sokszor csak hónapok múltán lehet vele eredményt elérni, másrészt pedig jelentősen stimulálja a gyomor és a belek felszívó funkcióit, és ennek következtében a tisztulási folyamat kezdeti szakaszában nemcsak tiszta és hasznos anyagok, hanem rengeteg mérgező anyag is felhalmozódik a szervezetben. Ezt is ki lehet védeni, méghozzá úgy, hogy a böjt után nyers káposztát és sárgarépát fogyasztunk, ami a bélfalra tapadó sárkövet valósággal kisöpri a szervezetből.
 
A böjt ideje
 
Minden héten - lehetőleg pihenőnapon (szombat, vasárnap) - tartsunk 24-36 órás böjtöt. Például a 36 órás böjt esetén szombaton vacsorázunk, és hétfőn reggelizünk. A böjti napon kevés vizet igyunk. (Minden pohár vízhez adhatunk fél kávéskanálnyi mézet és egy kávéskanálnyi natúr citromlevet.) A böjt könnyen elviselhető, bár kezdetben kellemetlen tünetek is előfordulhatnak (szédülés, fejfájás, éhséginger stb.). Ezeket a szervezetben jelenlévő antitoxinok produkálják, mert elmaradt a megszokott táp- és mérgező anyagok bevitele (tea, kávé, alkohol, nikotin Kép stb.). Jeleznek az emésztőszervek is, de ez a böjtök során jelentősen csökken, majd teljesen megszűnik. Ha már jól hozzászoktunk a heti 24-36 órás böjthöz (2-3 hónap után), megpróbálkozhatunk a 3-4 napos, később pedig a 7-10 napos böjttel is. Már a rövid böjtök alatt is alaposan pihen, kitisztul és erősödik a szervezet (Nem kell energiát pazarolni az emésztésre, az anyagcsere és a kiválasztás nehéz feladataira.) Minél többet böjtölnek, annál erősebb, annál egészségesebb lesz a szervezetük. Paul Bragg saját tapasztalatát is megosztja. Ezt írja: "Hetente egyszer 24 vagy 36 órát böjtölök - ezt sohasem hagyom ki -, emellett pedig évente négyszer tartok hét tíz napos böjtöt (pl. az évszakok végén). Hosszú évek óta tartom magam ehhez a beosztáshoz, és sugárzó egészségnek örvendek. Olyan vagyok, mint egy örökmozgó. Egy nap alatt ötször annyit csinálok, mint más ember öt nap alatt."
 
 
A böjt vége
 
A böjt befejezésének is megvan a maga módszere, amit feltétlenül tartsunk be! Az egynapos böjtök befejeztével célszerű salátát enni, aminek alapja lehet reszelt sárgarépa, káposzta, alma. A saláta kevés citromlével vagy almaecettel készüljön. A saláta után ehetünk párolt zöldséget, spenótot, kelkáposztát, pasztinákot, zellert, zöldbabot stb. Ihatunk frissen előállított gyümölcsleveket. Ne együnk a böjt után közvetlenül állati eredetű termékeket (tej, tejtermék, tojás), és tartózkodjunk ilyenkor az olajos magvak, valamint a hüvelyesek fogyasztásától is! A 7-10 napos böjtöt is hasonló módon kell befejezni. Bragg szerint a böjt hetedik napján 17-19 óra körül kevés párolt paradicsomot, a nyolcadik napon reggel reszelt répa- és káposztasalátát (citrom- vagy narancslével ízesíthető), majd főtt zöldségeket (spenót, fehérrépa, hámozott paradicsom) és egy-két szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret fogyaszthatunk. Napközben igyunk vizet. Vacsorára a reggelihez hasonlóan táplálkozzunk. A kilencedik napon reggel egy tál friss gyümölcsöt (pl. almát vagy bármi mást) fogyasszunk, amelyre két evőkanál búzacsíra és egy evőkanál méz adható ízesítésül. Délben a szokásos reszelt saláta, főtt zöldség és egy-két szelet kenyér, vacsorára újra saláta (pl. fejes saláta, paradicsom és petrezselyem hozzáadásával) és főtt zöldség fogyasztható. A tizedik naptól a megszokott (főleg nyers növényi eredetű anyagokból álló) táplálkozást folytassuk.